PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

14.03.2012

Autor: Martin Geisler

Cena za propagaci komunismu – IV. ročník

Další ročník otevřen, shromažďujeme nominace...


Alfred Nobel, veleúspěšný vynálezce a podnikatel, ztěží mohl být takový prosťáček, aby předpokládal, že jeho nová třaskavina dosud neslýchané brizance, bude lidem sloužit výhradně k trhání skal. Přestože čtvrt století, které uplynulo mezi rokem, kdy si dynamit nechal patentovat a jeho smrtí (1895) bylo ušetřeno těch nejhorších válečných hrůz, stejně ho nejspíš hryzalo svědomí. Ve své závěti tedy zanechal značnou sumu, ze které měla být každoročně vyplácena odměna za nejdůležitější vědecké objevy ve vybraných oborech.

Členství v klubu nositelů Nobelovy ceny se stalo nejprestižnějším oceněním, kterého vědec může dosáhnout. Jinak je tomu ovšem s cenou „za mír", udělovanou jednotlivci či organizaci, která „vykonala nejvíce pro bratrství mezi národy, zrušení nebo zmenšení existujících armád či pořádání a propagaci mírových kongresů". Obskurním politickým ohledům se podařilo stvořit panoptikum, ve kterém se ocitli jak osobnosti zasluhující největší úcty, tak osoby bez jakýchkoliv zásluh, podvodníci a dokonce i teroristé.

Nepochopitelnou záhadou ovšem zůstává, jak tedy mohlo být opomenuto celosvětové hnutí, která podmínky udělení naplňuje takřka do puntíku. Které? No přeci mezinárodní komunistické. Řekněte sami, znáte jiný spolek, který svolával více pokryteckých mírových konferencí, usilovněji se snažil oslabovat cizí armády a sbratřovat národy za ostnatým drátem na věčné časy?

Protože do výběru norskému parlamentu mluvit nemůžeme, rozhodli jsme se toto nedopatření zčásti kompenzovat alespoň v našem malém českém rybníce. Od roku 2009 uděluje tedy Konzervativní strana „Cenu za propagaci komunismu" (dále jen Cena). Tu první obdržel primátor města Brna R. Onderka (ČSSD) za rozhodnutí navrátit na pomník rudoarmějců v Králově Poli zkřížený srp a kladivo. Ve druhém ročníku dosáhl na metu nejvyšší tehdejší ministr vnitra Martin Pecina (ČSSD). O získání Ceny se zasloužil tím, že Ministerstvo vnitra pod jeho vedením zablokovalo návrh příslušné komise Senátu Parlamentu ČR, aby vláda podala soudu návrh na pozastavení činnosti KSČM. V loňském roce se pak laureátem stal tehdejší generální ředitel České televize Jiří Janeček a to za (citováno z nominace) „celou řadou hrubých zákroků omezujících svobodu slova, nekonečným nekomentovaným promítáním komunistických sraček, ale i celkově "za celoživotní usilí" (projevující se mimo jiné i dosazením nomenklaturních kádrových rezerv na zásadní místa)".

Je na místě poznamenat, že vítězové neodcházejí s prázdnou. Kromě diplomu byla rozdána řada hodnotných cen, jako např. intarzie V. I. Lenina či tématické knižní publikace domácí (Jaroslav Šabata: Úvod do studia vědeckého komunismu, Aleš Kopka: Metodika forem a metod kulturně výchovné činnosti na pomoc jednotnému systému branné výchovy obyvatelstva) i zahraniční (Dějiny Všesvazové komunistické strany (bolševiků), stručný výklad, Bedřich Engels: Původ rodiny, soukromého vlastnictví a státu) provenience.

V minulých letech jsme obdrželi řadu námětů od veřejnosti a musíme se přiznat, že výběr byl vždy složitý a nejméně jeden či dva další horcí kandidáti by si bývali zasloužili alespoň „čestné uznání". Ale co naplat, skutečný vítěz může být jen jeden. Letošní laureát, tedy vítěz již IV. ročníku Ceny, by měl opět vzejít z co nejširšího výběru. Sice bychom byli rádi, aby se tento rok od roku zužoval, leč zatímní zkušenost mluví spíše o opaku. Někteří letošní kandidáti se již rýsují (např. v souvislosti s listem Komsomolskaja pravda v Čechii), ale nechceme předbíhat. Stejně jako v minulých letech tedy rádi vyzýváme vás, čtenáře, abyste nám sdělili své favority a jejich jména a důvody pro jejich nominaci nám napsali na adresu msbrno@konzervativnistrany.cz do 8. dubna 2012 včetně. Máme jen dvě podmínky: kandidát by měl své kvality projevit v uplynulém období (tedy mohl působit i před tím, ale např. dávno zesnulí skvělí propagandisté jsou mimo hru...); rozhodli jsme se již při prvním ročníku předem vyloučit všechny současné členy komunistických stran, neboť by šlo vlastně o nekalou soutěž - vždyť oni maji propagaci komunismu „v popisu práce".

Děkujeme a těšíme se na vaše náměty.

 

Martin Geisler

www.konzervativnistrana.cz

 

(Text napsán a publikován z pověření komise Konzervativní strany rozhodující o udělení Ceny.)