PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

04.07.2011

Autor: Martin Rejman

Týdenní ohlédnutí

26. týden 2011


V pondělí 27. června, v Den památky obětí komunistického režimu, jsme si připomínali osudy těch, které zločinný režim věznil, mučil a vraždil. Ten den před 61 lety byla navzdory protestům civilizovaného světa a mnoha známých osobností - W. Churchilla, A. Einsteina, B. Russela a dalších - oběšena politička, vlastenka, statečná žena JUDr. Milada Horáková.

Na zločiny komunizmu nesmíme zapomenout i proto, že stále existují komunistické země, Kuba, Severní Korea, Čína..., které ve jménu zvrhlé ideologie i ve 21. století persekuují své občany, zavírají je, trýzní i zabíjejí.  A o otřesné situaci v komunistické Číně jsme se dověděli díky křestu knihy čínského právníka a disidenta Kao Č'- Šenga Za Čínu spravedlivější, který se pod záštitou senátora Jaromíra Štětiny pořádal v Senátu Parlamentu ČR také v pondělí 27. června za účasti mnoha známých osobností, poslance Marka Bendy, bývalé poslankyně Kateřiny Jacques, ředitele Občanského institutu a poradce premiéra pro lidská práva Romana Jocha, mluvčího asociace Falun Gong Bohumila Bartoška, zpěváků Marty Kubišové a Jiřího Dědečka a v neposlední řadě vydavatele Šengovy knihy Marka Belzy. Účastníci křtu podepsali otevřený dopis presidentu republiky, premiérovi a ministru zahraničních věcí s výzvou, aby u čínských představitelů protestovali a žádali Šengovo propuštění; Kao Č' - Šeng je již víc jak 860 dní nezvěstný. Roman Joch m. j. řekl: „Současný čínský režim je největší tyranie na světě. Není sice nejhorší, existují i horší režimy, ale tento vězní nejvíc lidí. Západ by nyní potřeboval nového Ronalda Reagana, který by stejným způsobem, jako se to podařilo tomuto americkému presidentovi v 80. letech minulého století vůči Sovětskému Svazu, navodil i změny v Číně." Tato Jochova slova byla možná i reakcí na to, že nynější americký president Obama, ač o to žádán Šengovou rodinou i řadou amerických politiků, při nedávné návštěvě čínského premiéra v USA osud vězněného čínského právníka vůbec nezmínil...

Konzervativní strana udělila již třetí Cenu za propagaci komunismu - pro tento rok generálnímu řediteli České televize Jiřímu Janečkovi za rušení investigativních pořadů, pokyny k neodvysílání jiných, vysílání komunistických týdeníků a seriálů bez vysvětlujících komentářů i za jmenování člena Lidových milicí Lamberta do vysokých manažerských funkcí.  Jak předání - nepředání na Radě ČT a v ČT 28. června probíhalo, se dočtete na jiném místě stránek KONS.

Ve 26. týdnu jsme si připomněli i možná největší úspěch Sametové revoluce -  uběhlo 20 let od odsunu okupační Rudé armády.

Na vnitropolitické scéně bylo nejdůležitější událostí dosažení dohody mezi koaličními stranami o dodatku ke koaliční smlouvě a jmenování zbývajících dvou ministrů za Věci veřejné do Nečasovy vlády. Pan premiér už několik měsíců tančí mezi vejci, aby udržel křehkou koalici a neumožnil nástup levice do Strakovy akademie. To se dá chápat; teď by ovšem měly následovat skutečné, a ne jen kosmetické reformy a skutečný boj s korupcí.

V pátek 1. července proběhla v rámci oslav stého výročí narození Ronalda Reagana na ministerstvu zahraničí významná konference, organizovaná Nadací prezidenta R. Reagana a Pražským institutem bezpečnostních studií „Ronald Reagan: Inspired Freedom", které se účastnili za vládu ČR ministři Karel Schwarzenberg a Alexandr Vondra a za americkou stranu řada významných konzervativních osobností, z nichž nejvýznamnější byla bývalá ministryně zahraničí Condoleezza Rice a dále  velvyslanec Norman Eisen, Pete Wilson, bývalý kalifornský guvernér, Jay Nordlinger, editor National Review. John O' Sullivan z pražské redakce RFE a další naši i zahraniční panelisté. Doufejme, že PSSI vydá z konference sborník. Paní Rice s velvyslancem Eisenem za účasti řady osobností i občanů pak v podvečer před residencí velvyslanectví USA odhalili ulici RR. Snad se jednou dočkáme i Reaganova pomníku nebo pojmenování nějaké významné instituce - třeba pražského letiště, Reaganovým jménem.

Přehled událostí 26. týdne skončím blahopřáním jednadvacetileté české tenistce Petře Kvitové, která porazila Rusku Šarapovovou ve finále ženské dvouhry ve Wimbledonu. Po Janě Novotné a Martině Navrátilové je tak naší třetí tenistkou, která dosáhla tak obdivuhodného a mezinárodně ceněného úspěchu.