PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

28.10.2012

Autor: Vlastimil Podracký

Týdenní ohlédnutí

43. týden 2012


Vnitropolitickým evergreenem několika posledních týdnů je snaha o řešení situace, kterou bychom mohli nazvat „vládní krize". Není to ovšem zcela tak, krize je v ODS, ve které několik poslanců odmítá schválit vládní předlohu některých zákonů, především ovšem balíčku opatření ke stabilizaci státních financí spojených se schvalováním rozpočtu na příští rok. Ministr financí Kalousek dnes na televizi Prima Family řekl, že jeho strana TOP 09 odejde z vlády a vládní krizi vyvolá, jestliže se ODS neumoudří. Důvodem je koaliční dohoda, kterou ODS neplní. Výzva k poslancům, kterou vydala KONS, je na místě. Obavy z předčasných voleb jsou důvodné. Nicméně si nemyslím, že k nim dojde.

Letošní oslavy výročí založení čs. republiky proběhly bez velkých slavností i projevů. Prezident Klaus je nemocen a tak položil k pomníku na Pražském hradě věnce Ivo Mathé. V Národním museu bylo shromáždění, na kterém promluvil Štich a Němcová. Večer by možná měl prezident předávat vyznamenání. Na Jungmanově náměstí proběhlo tradiční setkání organizované SSO (Petr Mach).

Na Slovensku se oslavy ke 28.10. nekonají, je to trochu nedorozumění, zatímco pro Čechy byla první republika jen jednou z epizod bohaté historie, pro Slováky znamenala záchranu před maďarizací a dokonce někteří mluví o tom, že v této době vlastně vznikla slovenská identita. Přesto se zdá, že vývoj na Slovensku směřuje k lepšímu náhledu na společný stát, československý lev je opět na nábřeží Dunaje a nevím, zda před ním nebude dnes nějaké skromné shromáždění jako jindy v tento den. Slováci hledají nějaký postoj ke společným dějinám s Čechy a jako vždy ve svobodném prostředí vítězí historická pravda nad ideologickými představami.

Ve včerejším dešti dokonce i běžné oslavy v Olomouci, jindy poměrně hojně navštěvované a zahrnující spoustu atrakcí (dobových kostýmů, vojenských hudeb, dokonce jednou přijel i Masaryk a pronášel proslov, ovšem o dnešní době), byly docela skromné. Nezachytil jsem nikde ve sdělovacích prostředcích, jak v Praze sníh ovlivnil pochod monarchistů nebo snad i jiné akce. Jak už jsem uvedl jinde, nepovažuji pochod monarchistů v tento den za nikterak vhodný, protože se vlastně vyjadřuje ke dvěma principiálně nezávislým záležitostem současně (pád monarchie a vznik nové české státnosti), přičemž pochybuji, že je záměrem monarchistů (alespoň těch nefanatických a myslících) vznik nové české státnosti kritizovat nebo proti němu protestovat. Význační monarchisté té doby, historik Josef Pekař a politik Karel Kramář (které jistě nemůžeme považovat za nějaké hlupáky) vznik republiky přivítali, protože pro ně jako současníky to nebyla jen nějaká pouťová atrakce, ale ovlivnila životy. Vznik české státnosti byl důležitější než monarchie samotná, konečně státní formu je možno vždy změnit. Oba jmenovaní monarchisté bojovali celý život o českou státnost (Pekař s Habsburky v čele), kterou ovšem Habsburkové odmítali pod tlakem velkoněmeckého nacionalismu.

V Evropě se vede boj o záchranu Eura a vůbec s dluhy. Ve Španělsku je nezaměstnanost prý 35% a dokonce 50% mladých lidí. V České republice je to lepší, snad 9% (ve skutečnosti asi 12%), ovšem nejspíše proto, že je nízká minimální mzda (určitě se Španěly nesrovnatelná) a také spotřeba. Bohužel naši ekonomové ve všech projevech si stěžují na nízkou spotřebu. Rozproudit ekonomiku spotřebou je ovšem ten nejhorší start. Lidé by měli pracovat a nespotřebovávat, zboží by se mělo spíše vyvážet (také služby) a pokud zahajovat prodej, potom našeho zboží jako náhradu dovozů. Jiné způsoby rychlého startu zase jen povedou k „bublinám". Je nutno začít uvažovat o rovnovážné společnosti bez velké spotřeby, kde se bude nahrazovat dovoz energetických surovin vlastními zdroji, je to nutností pro udržitelnost blahobytu bez skoků. Přežírání a plýtvání musí jednou skončit. Krize je k tomu příležitost.