PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

25.07.2012

Autor: Karel Macháček

Týdenní ohlédnutí

29. týden 2012


Úterý 17.7. - Ministr školství rozhodl na doporučení jím jmenované odborné komise o přechodu z dvouúrovňové na jednoúrovňovou státní maturitu pro příští školní rok. Děje se tak po vyhodnocení letošních maturit, kdy téměř šestinásobně stoupl počet odvolávajících se studentů a ministerstvo dodatečně změnilo klasifikační pravidla tak, aby se snížil počet maturantů, kteří původně propadli. Myšlenka státních maturit se před lety, kdy se jednotné a srovnatelné ohodnocení studijních výsledků začalo připravovat, zdála užitečná především pro vysoké školy, které by měly jednotné vstupy pro přijímací řízení z obecných předmětů, avšak provedení v podání ministerstva školství se zdá rok od roku chatrnější zejména ve srovnání s dobře fungujícím testováním žáků základních a středních škol v podání soukromých firem. Trochu to vypadá, že ministerstvo školství vybírá do řídících funkcí přednostně ty nejméně schopné úředníky. Dobrou zprávou je, že vysoké školy ke známkám z maturitních vysvědčení přihlížejí jen zcela okrajově, organizují si nadále přijímací řízení podle svých potřeb nebo v případě škol s dřívějšími korupčními aférami ve svých přijímacích řízeních si nechají studenty vybrat zmíněnými soukromými firmami. Tedy až za pár let ministerstvo školství projekt státních maturit zcela opustí, nezpůsobí to nikomu žádnou škodu.

Středa 18.7. - Poslanecká sněmovna schválila návrh zákona o zavedení 2. pilíře důchodové reformy. Na rozdíl od ostatního světa neznamená druhý pilíř důchodové pojištění vedené zaměstnavatelem, ale možnost ze současných 28% odvodu do prvního pilíře v něm ponechat 25% a 3% nasměrovat do soukromých penzijních společnostíza podmínky přidání dalších 2% ze své hrubé mzdy. Pro soukromé penzijní společnosti je toto dlouho očekávaným krokem a příští rok bude ve znamení velké aktivity obchodníků všech společností s licencí pro poskytování zatím třetího pilíře, tedy dobrovolného soukromého penzijního připojištění.

President republiky Václav Klaus přijal a podpořil policejního presidenta Petra Lessyho v jeho sporu s vládou po nedělním prohlášení, ve kterém policejní president vyzval své kolegy k odolnosti vůči vlivům „veřejně známých, mocných a vlivných" lidí. Premiér má tedy zase o něco těžší posici pro udržení vlády alespoň do podzimního definitivního schválení zákona o církevních restitucích.

Policie doručila obvinění bývalé ministryni obrany Vlastě Parkanové. Pravděpodobně budou následovat další obvinění. Jádrem případu je nákup armádních přepravních letadel za zbytečně vysokou cenu, kde předražení představuje přibližně 2% ročního rozpočtu ministerstva obrany.

Policie doručila Poslanecké sněmovně parlamentu ČR žádost o vydání poslance Davida Ratha ke stíhání pro další tři skutky, kde je podezřelý z korupce. Můžeme jen doufat, že podobnou ostudu nebude poslanec Rath Parlamentu ČR tropit co měsíc ještě roky a roky.

Pátek 20.7. - Na premiérovém promítání filmu o Batmanovi s názvem Temný rytíř povstal v americkém Denveru postřílel 24-letý mladík v kostýmu batmana 12 lidí a 60 zranil. Vrah James Holmes přitom není duševně zaostalý prosťáček bez schopnosti odlišit děj filmu od reality, ale student university, který získal prestižní stipendium. Pokud se nepotvrdí jeho vážná duševní porucha, bude se potřeba vážně zamyslet nad dlouhodobými účinky zobrazování násilí a zla zábavním průmyslem na formování postojů mladých lidí, kteří jsou působení těchto výrobků vystaveni už od útlého věku.

Sobota 21.7. - Rusko dokončilo ratifikaci dohody o přistoupení ke členství ve World Trade Organisation. Po středečním dokončení ratifikace v parlamentu, sobotním podpisu presidentem Putinem a dalších 30 dnech vstoupí dohoda v platnost a na Rusko se začnou vztahovat pravidla WTO o dovozních clech a umožnění zahraničních investic do ekonomiky. Rusko se tím v dlouhodobém horizontu významně přiblíží globální ekonomice.