PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

08.08.2013

Autor: Jan Kubalčík

Předčasné volby: vítězové – poražení

Přijde asi tak 50% oprávněných voličů, ČSSD získá 75 mandátů, TOP09 45, KSČ(M) 40, ODS 20 a SPOZ a ANO 2011 po 10...


O Věci veřejné a jejich deriváty se není třeba starat. Svoji roli splnily a budou nahrazeny. Tak se podívejme na ty, kdo je případně nahradí. V úvahu připadají KDU-ČSL, Zelení, SPOZ a hnutí ANO 2011 Andreje Babiše. Ostatní mesiášové nemají šanci, což je jednoznačně dobrá zpráva, která pokračuje tím, že ani pro pana Babiše nejsou předčasné volby ideálním řešením. Jenže on má, na rozdíl od jiných, možnost překlenout tuto komplikaci navýšením financí. To samozřejmě nelze říct o zmíněných lidovcích a zelených - pro ně budou předčasné volby téměr jistě znamenat, že zůstanou před branami Poslanecké sněmovny. Zelených není žádná škoda. V případě KDU-ČSL toho však želím, neboť zápas o parlamentní existenci lidovců dlouho kopíroval střet o zachování pluralitního charakteru naší politiky. Tento střet je, zdá se, ukončen prohrou plurality (což ostatně bylo již v minulých volbách signalizováno vypadnutím KDU-ČSL z Poslanecké sněmovny). I kdyby se lidovci do Sněmovny nakonec nějakou náhodou dostali, na věci to nic nezmění: přímou volbu presidenta Parlamentu nevrátí a přijetí návrhů na změnu volebního zákona do Sněmovny nezabrání - a až takto nabudou prvky většinového systému vrchu, budou vyřízení. Politická scéna se bude redukovat, což je cíl, který je sledován od dob Opoziční smlouvy.

SPOZ je dnes stranou sui generis. Je to strana zcela neautonomní, presidentská, stejně jako vláda. Bude-li premiér Rusnok v úřadu, byť v demisi, až do voleb, přinese jí to volební úspěch. Už jen těch sponzorů co se přihlásí! I když, parta s Lukoilem v zádech tohle asi neřeší - byť jistě platí, že KKD (každá kačka dobrá...).

ODS dosáhne tím horšího výsledku, čím kratší doba do voleb uplyne od policejního zásahu ve Strakově akademii. Pragmaticky vzato, předčasné volby jsou tedy pro ODS jednoznačnou noční můrou. TOP09 je na tom svým způsobem přesně opačně: čím méně vody uteče od účasti Karla Schwarzenberga ve 2. kole presidentské volby, tím pro ni lépe. Každý měsíc je dobrý, neboť „kníže" je zjevně na odchodu a čím více vystupuje mediálně do popředí, že faktickým lídrem strany je Miroslav Kalousek, tím méně je TOP09 volitelná. Nelevicové strany celkově výrazně ztratí. Jejich vnitřní nepevnost a oportunní slepenost se v krizových okamžicích nemůže neprojevit (aktuálně jde tedy zejména o ODS). Otázkou je jen způsob onoho projevu. President Zeman si toho je dobře vědom a na tuto kartu vsadil. Vyhrál a nyní vybere bank.

Pocity pravicových voličů (o voličích konzervativních ani nemluvě) dosahují dalšího dna - které je ale opět „jen" dnem falešným. Může být hůř, ne že ne. Budeme (opět) svědky toho, že se frustrovaný pravicový volič dostaví k urně s velkými rozpaky a otázka, koho má vlastně volit, jej bude pronásledovat za bezesných nocí. Jeho nářek, že „není koho volit", se bude rozléhat do všech končin elektronických i klasických médií... Tím se volby předčasné ničím neliší od těch řádných. „Moudří" pravicoví komentátoři budou na závěr svých úvah, třeba i neotřelých až odvážných, konvenčně sklouzávat k termínu „nejmenší zlo" a doporučovat, aby to občan prostě nakonec přece jen „vhodil" těm „volitelným", protože jinak jeho hlas propadne (a tak vlastně bude volit komunisty!). To se bude dít tím více, čím blíže volby budou. Dá se říct, že už je to vlastně folklór. Že za tento stav můžeme poděkovat právě a zejména ODS - a dnes už i TOP09 -, to ale jaksi komentátorskému bystozraku unikne. Pokud si ODS (a spolu s ní řada oněch komentátorů...) myslí, že zmíněná frustrace může být „vyřešena" posílením většinového principu ve volebním systému, nebo rovnou většinovým systémem, jen to ukazuje, že nic nepochopili a z ničeho se nepoučili. Tuto voličskou depresi nevyřeší žádná úprava nějakých procedur. Ale když už jsme u způsobu voleb: vhodná změna je asi na dlouho ztracena. Přesto zopakuji dlouhodobý návrh Konzervativní strany: dát občanům možnost „druhé volby", čili ono „nejmenší zlo" volit jako druhou variantu a jako variantu první toho, o kom je volič přesvědčen, že je mezi kandidujícími „největším dobrem". To vše beze strachu, že jeho hlas propadne: nepřekoná-li „největší dobro" 5%, připadne hlas „nejmenšímu zlu". Kdyby nic jiného, zvýšila by se volební účast pravicových voličů - na ty levicové by to vliv nemělo, ti koho volit mají...

Výsledek ČSSD může negativně ovlivnit snad jen průběh procesu s Davidem Rathem. Pokud obžalovaný poslanec sdělí nějaké velmi zajímavé skutečnosti ještě před předčasnými volbami, může být cesta socialistů za výrazným volebním úspěchem docela zkomplikována. Spíš se domnívám, že předčasné volby jsou pro ČSSD v tomto výhodnější.

Vedle presidenta je hlavním vítězem KSČ(M): pro tuto stranu vždy platilo a platí, že čím hůře - tím lépe. Rozklad a chaos, který aktuálně žijeme, je vodou na komunistický mlýn. Vždyť v dobách reálného socialismu byl klid na práci, kterou měl každý, žádná chudoba a pořádek! Chce se vzpomenout: V městě je řád a pro každého práce... Pro komunisty dnes platí, že je nečekají žádná rizika, jen vylepšení posic.

Proběhnou-li tedy předčasné volby v říjnu, jak se nyní zdá..., a nepřiletí-li nějaká ta černá labuť (přičemž vůbec není jasné, zda si něco takového máme přát)..., přijde asi tak 50% oprávněných voličů, ČSSD získá 75 mandátů, TOP09 45, KSČ(M) 40, ODS 20 a SPOZ a ANO 2011 po 10... (Zapišme to černou křídou do komína!) Co to znamená? Že levice až radikální levice (ČSSD, SPOZ) bude mít spolu se zločinnou KSČ(M) ústavní většinu v Poslanecké sněmovně a rok času do voleb do Senátu. Takže pokud nějaké závažné kroky udělá tato většina rychle, má dobrou naději, že zasloužený trest v podobě výrazné porážky v senátních volbách se nedostaví. SPOZ odezírá Miloši Zemanovi jeho přání ze rtů, podobně je na tom už nyní část ČSSD - a vliv této části bude s postupujícím časem sílit. Je dost možné, že ústavní většinu získají stejné strany i v případě, že volby proběhnou v řádném termínu - ale to by do možné korekce senátními volbami chybělo jen půl roku...

Jakákoli účelová změna Ústavy je jedním z toho nejhoršího, co nás může potkat. Hovoří-li se tedy nyní o úpravách Ústavy směrem k omezení pravomocí presidenta, nesouhlasím. Ale tento směr bude velmi brzy passé, vlastně je mrtev již nyní - na pořadu dne budou zanedlouho podstatně horší varianty. Miroslav Kalousek říká, že se utká o to, aby tu nevznikl systém putinovského typu. Chvályhodné. Pokud to ale myslí vážně, měla by TOP09 svůj souhlas s rozpuštěním Poslanecké sněmovny a vypsáním předčasných voleb velmi rychle přehodnotit a to přes to, že stranicky jsou pro „topku" brzké volby spíše výhodné. Pro naše společenství je to však dnes vůbec to nejhorší.