PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

06.12.2013

Autor: Konzervativní strana

Neházejme spojence přes palubu!

k Ženevským dohodám o íránském jaderném programu


Konzervativní strana je značně znepokojena nedávno uzavřenými Ženevskými dohodami o íránském jaderném programu. Vedou nás k tomu tyto důvody:

1. Írán není nucen svůj jaderný program zrušit, jen zmrazit. Sankce, které začaly být velmi účinné, přitom mají být na šest měsíců úplně zrušeny. To je zcela neadekvátní, navíc Írán tak získá prostředky, ke kterým měl doposud omezený přístup a které mu umožní nyní či později jaderný program obnovit a rozvinout.

2. Současný íránský režim nelze odstrašit od použití jaderné zbraně hrozbou masivní jaderné odvety, neboť je to režim zvelké části iracionální, který se opakovaně vyjádřil, že celosvětovou apokalypsu očekává a vítá. Jaderná zbraň vrukou takto nespolehlivého režimu tedy znamená další eskalaci v regionu a tedy zvýšení možnosti přímé konfrontace.

3. Zvyšující se riziko, že Írán získá jadernou zbraň, podstatně přispívá k pravděpodobnosti proliferace jaderných zbraní. Získá-li jadernou zbraň Írán, budou zřejmě následovat Saúdská Arábie, Turecko a Egypt.

4. K jednacímu stolu nebyl přizván Stát Izrael, není brán ohled na důvodně varovná vyjádření jeho representace, a to přesto, že se Státu Izrael celá věc existenciálně dotýká a že jde o významného euroatlantického spojence - jedinou výspu Západu v regionu.

Konzervativní strana proto vyslovuje údiv nad smířlivým vyjádřením Ministerstva zahraničních věcí České republiky, které mohlo a mělo být důraznější ve výzvě Íránu k plné a jednoznačné spolupráci s mezinárodním společenstvím, stejně jako k učinění íránského jaderného programu transparentním a plně otevřeným. Ocenění samotné dohody pak považujeme za velmi přehnané - zejména s ohledem na výše uvedené důvody. Kromě toho, zejména Česká republika, se svojí specifickou historickou zkušeností, by měla dobře chápat a citlivě vnímat, k čemu mohou vést jednání, ke kterým není přizván ten, koho se nejvíce týkají.

Konzervativní strana v této souvislosti opakuje svůj návrh, aby byl Stát Izrael pozván do NATO. Takový postup by byl zcela adekvátní, neboť hrozba, které je nucen Stát Izrael bezprostředně čelit, je namířena vůči celé euroatlantické civilisaci. Tuto skutečnost je třeba promítnou do praktických politických kroků.

Za Konzervativní stranu

Josef Bílek, předseda