PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

22.04.2002
Kategorie: MS Brno

Autor: Jan Kubalčík

Křesťanská perspektiva a svobodná společnost

Rekapitulace semináře Občanského institutu, který se konal v Brně a spoluorganizovalo jej MS Konzervativní strany Brno.


Ve dnech 18. - 20. dubna se v Brně uskutečnil seminář "Křesťanská perspektiva a svobodná společnost". O organizační stránku akce se postaralo Městské sdružení Konzervativní strany Brno, program semináře včetně přednášejících zajišťoval pražský Občanský institut.

Seminář KPSS, pravidelně již po léta pořádaný Občanským institutem dvakrát za rok, povětšinou v Praze, bývá nevšední příležitostí k seznámení se se základními idejemi svobodné společnosti. Nejinak tomu bylo i v Brně: během dvou dnů, nabitých přednáškami a debatami, nám kolegové z OI, Michal Semín, Roman Joch a Jiří Fuchs umožnili nahlédnou do světa konzervativního myšlení. Řeč byla o filosofickém a etickém vymezení svobody, přirozeném zákoně, o kritice hodnotového relativismu a právního positivismu, konzervatismu a liberalismu, o kompetencích státu, o křesťanských kořenech občanské společnosti, o globalizaci a universalismu.

Zatímco tedy program (i jeho tvůrci a přednášející) navazoval na dobrou tradici pražských seminářů, v něčem se tato akce, jež byla druhou akcí Občanského institutu na moravské půdě (poprvé minulý rok 18. - 20. října v Ostravě), od pražských lišila: seminářů v Praze se účastní především studenti, zejména společenských věd, v Brně však převažovali ti, kteří na výše uvedené otázky hledají odpovědi již ve svých profesích, rodinách, církvích či rozmanitých občanských aktivitách. Zvláště milými hosty pak byli přátelé ze Slovenska.

Máme naději, že celý program, ač intelektuálně náročný, přinesl účastníkům, kterých se na přednáškách vystřídalo více než 30, žádoucí inspiraci pro jejich občanské a lidské počínání.

Děkujeme a těšíme se na příští setkání!

 

V Brně 22. dubna 2002

 

dr. Jan Kubalčík

spoluorganizátor semináře a místopředseda MS Konzervativní strany Brno

www.skos.cz