PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

08.06.2011

Autor: Vojtěch Trmal

Týdenní ohlédnutí

22. týden 2011


Věci veřejné si v pondělí zvolily nové vedení - post předsedy uhájil Radek John, jako místopředsedkyně byla zvolena Karolína Peake. Oba teď musí rozhodnout, zda a za jakých podmínek zůstanou VV ve vládě. Podle exšéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře by VV neměly být dál součástí vlády, jsou jen „pseudomoralistickou a pokryteckou sektou". V interním dokumentu adresovaném předsedovi strany, poslancům a členům výkonné rady ODS vypočítává důvody pro okamžité přerušení spolupráce stran na vládní úrovni. Za to podaly ve středu středočeské kluby VV na Tluchoře trestní oznámení pro pomluvu. Tluchoř je dle svého vyjádření rád, že jeho text pohnul VV alespoň k nějaké reakci. „Jeho základem byla výtka, že Věci veřejné odmítají vysvětlit své skandály. Nyní je budou muset na základě vlastního trestního oznámení vysvětlovat policii."

Koaliční lídři se ve čtvrtek na personálních změnách ve vládě nedohodli. Schůze se nesla ve stejném duchu jako předchozí neúspěšná jednání. Nedělní setkání v Kramářově vile bylo jako přes kopírák, další se chystá na úterý příštího týdne. Politická tragikomedie pokračuje. Má cenu ještě vkládat naděje do nové místopředsedkyně, která je údajně zatím nezkažená „bojem o koryto"?

SZPI rozšířila kvůli střevní nákaze mimořádné kontroly zeleniny. Na aféře by mohly vydělat tuzemské potraviny. Podle prezidenta Klause jde o další uměle vytvořený cirkus. Podobná hysterie vzniká pravidelně, pokaždé však postihne někoho jiného. Tentokrát to byli pěstitelé biookurek. Hlavní hygienik Michael Vít s prezidentem nesouhlasí. U nás epidemie neřádí, ale cirkus to není. Souhlasím. Pana prezidenta jsem vždy podporoval, ale začínám mít dojem, že to poslední dobou s tím skepticismem přehání...

Německé testy odhalily, že zdrojem nákazy nejsou španělské okurky. V neděli byly za zdroj označeny v Německu pěstované fazolové výhonky. Španělsko hrozí žalobami za ušlé zisky ve výši bezmála 5 miliard korun. Prezident Klaus španělské požadavky chápe. Nepředpokládá však, že by byly Německem vyslyšeny.

Ministr kultury Besser oznámil, že vládní komise pro narovnání vztahu mezi státem a církvemi navrhuje vrátit 56 % bývalého majetku, zejména pole, lesy a rybníky v celkové hodnotě 75 miliard korun. Za nevrácený majetek by stát doplatil 59 miliard. Konečné vypořádání se s restitucemi je morální povinností státu, ale zase to zaplatíme my daňoví poplatníci z vlastních kapes. Může nás těšit alespoň to, že schodek státního rozpočtu byl na konci května o 13,9 miliardy korun nižší než před rokem.

Od 1. června musejí advokáti v trestněprávních řízeních a u nejvyšších soudních institucí povinně nosit taláry. Proti monopolně vyráběné neprakticky přenositelné „uniformě" se zvedla vlna odporu zainteresované odborné veřejnosti. Snaha o odstranění komunistického zlidovění soudů měla začít důkladnou čistkou bývalých členů KSČ v justici, ne dalším vyhazováním resortních peněz.

Proti Českému centru v Paříži je namířena exekuce, o níž v pondělí rozhodl pařížský soud. O zabavení majetku státu na území Francie požádala firma Diag Human, která chce po Česku náhradu za zmařené obchody s krevní plazmou. Česká ambasáda už požádala francouzské ministerstvo zahraničí, aby potvrdilo diplomatickou imunitu budovy. ČSSD chce vzniklou situaci projednávat na půdě Poslanecké sněmovny. Podle stínového ministra zahraničí Zaorálka je negativním faktem i postoj ministra  Schwarzenberga, který novinářům řekl: „když něco prohrajeme, když něco šlohneme, tak to musíme zaplatit" a tímto výrokem nedostatečně hájil české zájmy. Jako by nestačily domácí problémy, Česko zas musí mít i ostudu mezinárodní... Tristní je, že to rádoby vtipně glosuje někdo, kdo by měl mezinárodním ostudám předcházet z titulu své funkce.

V Řecku a Španělsku pokračují protesty obyvatel nespokojených s tím, jak vláda řeší ekonomické problémy. Přijde po arabském jaru evropské léto, které by mohlo otřást tradičními hodnotami evropské civilizace?

Křesťanští demokraté CDU a liberální FDP se na zasedání vlády v Berlíně dohodly, že Německo zavře nejpozději do roku 2022 všechny své jaderné reaktory. Ministr životního prostředí Röttgen uvedl, že toto definitivní rozhodnutí již není možné změnit. Premiér Nečas při své diplomatické cestě po Sasku uvedl, že by se tím naše energie mohla zdražit o 30 %. Budeme za těch deset let mít aspoň na to, abychom v malé ledničce dokázali uchovat nuznou hromádku předražených potravin, které budeme rodině přidělovat za svitu svíček bez špetky romantiky?

Obhájce bývalého generála bosenských Srbů Ratka Mladiće podal žádost o vytvoření speciální lékařské komise, která by měla posoudit jeho zdravotní stav. Hrozí nebezpečí, že se začátku soudního procesu před mezinárodním soudem v Haagu ani nedožije. Tým lékařů však jeho choroby považuje spíše za chronické než akutní a při podávání náležitých léků převozu a dalšímu vyšetřování nic nebrání. Devětašedesátiletý Mladić trpí zdravotními problémy, které jsou obvyklé pro člověka jeho věku. Srbský soud proto v úterý odvolání zamítl. Mladić poté strávil dva dny v nizozemské vazbě a ve čtvrtek večer byl převezen do haagské vojenské nemocnice. V pátek předstoupil před tribunál a po krátké úvodní řeči využil svého práva na třicetidenní lhůtu na rozmyšlenou. Na jednu stranu cítím morální povinnost potrestat válečného zločince, na druhou stranu si ale kladu otázku, zda je mediální tahání nemocného starce po soudech dostatečně exemplárním příkladem. A to neplatí jen u Mladiće, stejný pocit zbytečně opožděného prázdného gesta jsem měl i u procesů s nacisty či komunisty (konkrétně s prokurátorkou Brožovou-Polednovou).

Japonská opozice vyslovila nedůvěru vládě premiéra Kana. Důvodem je nespokojenost s řešením následků březnového zemětřesení a cunami. Ve středu se ke kritikům přidala i Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). „Riziko cunami bylo v několika jaderných zařízeních podceněno," píše se v její zprávě. Ve čtvrtek se premiér Kan těsně vyhnul pádu svého kabinetu. „Odstoupím, jakmile se podaří učinit důležité kroky v odstranění následků katastrofy. Chci, aby mé povinnosti převzala mladší generace politiků. Ale až splním svůj úkol, kterým je stabilizace země po katastrofě." Z chování japonských politiků bychom si možná měli brát příklad.