PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

19.12.2012

Autor: Vlastimil Podracký

Týdenní ohlédnutí

50. týden 2012


Předvánoční týden v adventu, ve kterém bychom měli čekat na příchod Spasitele, je samozřejmě běžně vyplněn jinak. Místo zamyšlení nad celým rokem a analýza činů, zda byly dobré, či špatné, se shání dárky a peče cukroví. Na tom samozřejmě není nic špatného, pokud to nepřeháníme a nevede nás to ke stresovým situacím, mnohým lidem Vánoce ošklivící. K tomu přistupuje též dohánění různých pracovních závazků. Tak vlastně předvánoční doba sestává ze dvou pocitů: Určitá radost spíše ještě přetrvávající z dětství, kdy jsme se jako děti těšily na vánoční náladu a dárky. Stresové a vypjaté situace a starosti.

Sdělovací prostředky, které se nás pokouší přesvědčit, že nikdy nebylo vše tak špatné, jako dnes, nám přináší zprávy jen o neštěstích a zločinech. Už není poslance, který by nekradl, není člena vlády, který by to nedělal špatně, oposice je nejlepší, protože jen slibuje a hrozí. Kdo má pozitivní program a myslí to opravdu dobře, není schopen to vysvětlit, protože nemá výrazové prostředky ve společnosti, která neumí přijmout pozitivní činy, neumí je ohodnotit, nerozezná je od planých slibů a zákeřných manipulací. Toto záporné vidění světa, černobílé vnímání reality, hledání nepřítele, neschopnost rozeznat realitu ve všech barvách a souvislostech, škatulkování složitého světa do kategorií - my a oni - není bohužel vlastní jen těm mimo naši politickou stranu.

V této situaci vystupují směšné postavy prezidentských kandidátů, osob, nikoliv osobností. Nejlepší jsou ti, kteří nikdy nic nedělali a tím pádem nepokazili a mohou kvákat svoje sliby zcela libovolně. Je sice pravda, že přímá volba je nesmysl, byť i KONS jistou dobu si s ní pohrávala a ne docela ji hned od začátku odsoudila. Dnešní situace sice vypráví o nesmyslnosti přímé volby, nicméně si nemyslím, že tato směšná fraška je jen výsledkem samotné formy prezidentské volby, ale vypovídá především o stavu společnosti. Je to prostě společnost, která nemá veřejně známé skutečné osobnosti proto, že oněm skutečným osobnostem není schopna rozumět proto, že neslibují modré z nebe a obvykle chtějí od občanů práci a angažovanost.

Přesto se však ve světě znepokojivé události dějí a mohli bychom donekonečna kondolovat pozůstalým po mnoha obětech třeba v Sýrii, ale i jinde. Dovolil bych si tak učinit příbuzným obětí šíleného střelce v Newtownu v USA, kteří jsou jaksi konkrétní, a víme o nich podstatné. Je to o to potřebnější, protože se nejedná o běžnou válku, ve které se lidé mohou bránit, schovat, prostě s tím počítat, nikoliv být bez jakéhokoliv sebemenšího varování postříleni jakýmsi náboženským fanatikem, který věří v konec světa a chce s sebou do hrobu vzít ostatní, kteří skoncovat se světem nechtějí. On totiž, podle těchto nesmyslů, má konec světa přijít 21.12., ale čekat tak dlouho s tímto Týdenním ohlédnutím nebudu, doufám, že můj následovník v této akci to vyhodnotí, jak se cítil onen den a zda něco pozoroval. Možná zanikne nějaká z mnoha hvězd, které zanikají denně po milionech ve vesmíru. Když bude chtít Stvořitel tento svět zahubit, aby vytvořil nový, jistě tak udělá kdykoliv, aniž bychom se k tomu mohli vyjádřit, diskusi o tom totiž můžeme vést jen mezi sebou, nikoliv s Bohem.

Ohledně držení zbraní se v USA už vede diskuse dlouho. Je to otázka, která by nás, možná okrajově, také mohla zajímat. Je pravda, že svět se změnil především proto, že zbraně jsou modernější, mají mnohem více nábojů a zatímco dříve střelec vystřelil bubínek revolveru (6 nábojů), dnes jich má k disposici stovky. V USA asi jiné důvody zvýšení úmrtnosti nejsou, zbraně tam byly povoleny odjakživa. U nás je samozřejmě dobře, že je v tomto případě nějaká regulace. K obraně, si myslím, by stačila jen jednoduchá zbraň, nikoliv automatická.

Vážení kolegové, dovolte mi, abych Vám popřál radostné prožití Vánoc a mnoho štěstí, zdraví, spokojenosti a úspěchů v Novém roce 2013.