PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

19.09.2012

Autor: Vojtěch Pospíšil

Týdenní ohlédnutí

37. týden 2012


V úterý 11. září uběhlo 11 let od teroristického útoku na mrakodrapy WTC v New Yorku. Jak plyne čas, zdá se čím dál více fascinující skutečnost, kolik lidí podléhá konspiračním teoriím a propadá přesvědčení, že útok zorganizovali sami Američané, Židé, ropní magnáti, ilumináti a kdovíkdo ještě. Server idnes citoval scénaristu Franka Spotnitze: "Žijeme ve světě plném úzkosti. A myslím, že hlavním důvodem této úzkosti je, že nevíme, komu důvěřovat a v co věřit. Je velmi přitažlivé přijmout nějakou velkou konspirační teorii, protože je to jako kouzelný klíč, který všechny ty kousky slepí dohromady. Otevře dveře a vy najednou víte: aha, tak tohle se děje. Ještě že to vím. Taková úleva. Úzkost kupodivu poleví. A nezáleží na tom, jak podivná nebo znepokojivá ta konspirační teorie je. I tak je to jasná odpověď ve světě, který mnoho jasných odpovědí nenabízí." Pokaždé když sám diskutuji se stoupenci konspiračních teorií, používám jako hlavní argument tvrzení, že naše západní křesťanská společnost není takového činu sama proti sobě schopna, že je to v rozporu s její podstatou. Výjimkou může být pouze stav, kdy tuto společnost pohltí nějaká strašlivá totalita. Tento argument ale nezabírá, je spíše nahrávkou na smeč: „V Americe JE totalita, musíme proti nim bojovat a nebát se říkat pravdu..." Sečteno a podrženo: jasně se ukazuje, že křesťanské myšlení a znalost Písma může člověka uchránit před nejistotou a z ní plynoucím rizikem podlehnout nějakému jednoduchému manipulativnímu impulsu, ať už se jedná o konspirační teorii, či o populistické výboje některých politiků.

Český vývoz ohrožuje móda dalajlamismu a falešná podpora Pussy Riot, nechal se slyšet premiér Petr Nečas. Co odpovědět? Snad jedině to, že schopnost rozpoznat, co je správné a co není a schopnost bojovat nebo podporovat boj za svobodu je mnohem cennější a důležitější, než finanční zisk a ekonomická prosperita.

Ve středu 12. září zemřel herec Radoslav Brzobohatý. Konzervativce zaujmou především dva jeho trezorové filmy reflektující totalitní prostředí: Všichni dobří rodáci (1968) a Ucho (1970).

Gen. Karel Randák, bývalý šef rozvědky (odvolaný Ivanem Langerem), oznámil kandidaturu na prezidenta. Randák se angažuje v Protikorupčním fondu Karla Janečka. Jejich aktivity jsou velmi sympatické. Randák má prý i podporu odstoupivšího kandidáta Jana Švejnara. Z konzervativního úhlu pohledu se jeví poněkud zvláštní Randákova a Janečkova obsese radikální změnou volebního systému. Rozkolísání našeho ústavního pořádku je nebezpečné vždy - s korupcí nebo bez korupce. Velkým nebezpečím je už sama přímá volba prezidenta a jak známo, každá cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly. Více o Karlu Randákovi naleznete zde: www.randaknahrad.cz

Počet obětí otrávených methanolem obsaženým v některých lihovinách, se po celý týden zvyšoval. V pátek 14. 9. vláda vyhlásila prohibici: je zakázáno prodávat alkohol s obsahem alkoholu 20% a vyšším. Policie usilovně pátrá po pachatelích, zdroji a mechanismu jakým se methanol do nápojů dostal. S tím souvisí i nutnost zodpovědět otázku (a zkontrolovat), který alkohol je bezpečný a který ne. Celá aféra má i širší politické konotace: selhal stát při kontrole a podcenil boj s nelegálními výrobci alkoholu? Může za rozmach výroby nelegálního alkoholu vysoká spotřební daň? Tyto a další otázky se vyrojily v souvislosti s touto tragickou událostí.