PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

26.09.2022

Autor: Jan Kubalčík

Nikoli naším jménem

Současné protivládní protesty nemají naši podporu


Před bezmála patnácti roky jsme podepsali Manifest DOST. Když čteme tento dokument dnes, na svém podpisu bychom nic neměnili - vývoj spíše dal obavám, které jsou v jeho textu vyjádřeny, za pravdu.

S čím však nemůžeme souhlasit, je podpora ryze destruktivních snah, které vedle oprávněné kritiky současné vlády staví požadavky jako je vystoupení České republiky z NATO (pod líbivým heslem „neutralita") nebo opuštění Ukrajiny v jejím boji na život a na smrt s ruským agresorem. Čteme to zkrátka tak, že skutečným cílem těchto protestů je radikální změna zahraničně-politické orientace České republiky, což je pro nás naprosto nepřijatelné. Taková změna je pro nás nepřijatelná navzdory skutečnosti, že patolízalské škemrání v Kremlu by v krátké době opravdu mohlo přinést občanům ČR zásadně levnější ropu a plyn, je pro nás nepřijatelná přesto, že sami vnímáme řadu kroků vrcholných orgánů Evropské unie (zejména Evropské komise a Evropského parlamentu) krajně kriticky. A je pro nás nepřijatelná právě proto, že stavíme zájem České republiky a jejích občanů na první místo.

Tak, jako se někdy odpovědnost vlády předchozí, tedy vlády Andreje Babiše, přeceňuje, organizátoři a podporovatelé současných protestů (tedy včetně Akce DOST) na tuto odpovědnost minulé vlády zjevně zcela zapomínají - nemůžeme se ubránit dojmu, že ryze účelově. Přinejmenším jedna z podstatných složek naší dnešní tíživé situace - tedy značná inflace - jde z velké části na vrub rozhazovačné politiky vlády pana Babiše, která rychlým tempem zadlužovala Českou republiku v době konjunktury. Skutečnost, že i současná vláda státní dluh navyšuje, je pro nás skličující, ale odmítáme zavírat oči před tím, že hospodářská situace se radikálně změnila a to nikoli vinou dnešní vlády.

I vláda Petra Fialy se již za těch pár měsíců svého působení samozřejmě dopustila několika vlastních závažných omylů a chyb. Současná vláda by mohla a měla (namátkou) sebrat odvahu a veřejně reflektovat, že za současnými astronomickými cenami energií stojí prvořadě zelené doktrinářství, dnes v čele s plánem Green Deal, v kombinaci s rozsáhlou energetickou závislostí na Ruské federaci, za kterou nese odpovědnost politická representace minulých dvou dekád - jistě nejen, ale do značné míry politická representace Spolkové republiky Německo. Podle toho by pak vláda měla v rámci EU vést svá vyjednávání (např. hledat spojence pro zrušení systému emisních povolenek...), neboť vysoké ceny energií jsou zamýšleným důsledkem zmíněného zeleného tažení a bez toho, aby se tato skutečnost jasně pojmenovala, nelze dlouhodobě udržitelné řešení nalézt (každé „zastropování cen", tedy na jakékoli úrovni a jakýmkoli způsobem, může být nutně krokem pouze krizovým, tedy dočasným...). Současná vláda by se taktéž měla jasně a hlasitě postavit za Polsko a to nejen v jeho příkladné pomoci Ukrajině, kde tak ČR naštěstí činí, ale také ve sporech Varšavy s Bruselem. Kromě toho je velmi trapné, že je to právě členka EK z ČR, tedy paní Věra Jourová, kdo v protipolském štvaní vyniká a narušuje tak vzájemné vztahy mezi Varšavou a Prahou. V dané souvislosti by také vláda měla důrazněji oponovat snahám o rozšíření většinového hlasování v rámci orgánů EU.

Tedy navzdory tomu, že také my vidíme chyby současné vlády, popř. že tato vláda nekoná co má konat, a přesto, že jsme signatáři Manifestu DOST, současné protivládní protesty nemají naši podporu - Akce DOST je podporuje nikoli naším jménem.

 

Martin Bejvl

David Floryk

Vladimír Kebrle

Martin Knotek

Jan Kubalčík

Martin Rejman