PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

25.02.2011

Autor: Konzervativní strana

Členové skupiny bratří Mašínů vyznamenáni nejvyšším resortním vyznamenáním Ministerstva obrany

Děkujeme touto cestou Alexandru Vondrovi za tento krok i za jeho slova o potřebě jasně se přihlásit k ozbrojenému odporu proti komunistické diktatuře.


Nejvyšší resortní vyznamenání Ministerstva obrany, zlatou lipovou ratolest, obdržel Milan Paumer in memoriam, který se v roce 1953 za dramatických okolností probil s Ctiradem a Josefem Mašínovými z tehdejšího komunistického Československa do západního Berlína. Vyznamenáni byli in memoriam také další dva členové skupiny, Václav Švéda a Zbyněk Janata. Ti byli při útěku chyceni a posléze popraveni. Oceněn byl i Václav Hradec, který skupině pomáhal a byl za to odsouzen na 22 let do vězení. Vyznamenání z rukou pana ministra převzali rodinní příslušníci.

Vyznamenání předal včera, 24. února 2011, ministr obrany Alexandr Vondra u příležitosti vernisáže výstavy věnované III. odboji s názvem „Přísahali republice" ve Vojenském historickém ústavu v Armádním muzeu Žižkov. Vernisáže se zúčastnila i Sandra Mašínová, dcera Josefa Mašína. Ta také přečetla dopis obou bratrů, ve kterém kromě jiného píší: „Ani světové zhroucení komunistického systému po roce 1989 neznamenalo konec kontinuity komunistických zákonů v České republice. Ti, kteří proti komunistickému teroru bojovali a byli dopadeni, pokud nebyli popraveni nebo nezemřeli v komunistických žalářích, jsou dodnes nositeli zbytkových trestů. Jejich tehdejší soudci konají dále své řemeslo." V tomto kontextu znovu upozorňujeme na petici „Chceme justici bez komunistických soudců a státních zástupců!", kterou Konzervativní strana spoluiniciovala.

Konzervativní strana si tohoto kroku ministra obrany velmi váží a to jak obecně, s ohledem na nutnost udržovat historickou paměť a poukazovat na opravdové vzory hodné následování, tak i v souvislosti se skutečností, že pan Milan Paumer byl váženým členem Konzervativní strany. Alexandru Vondrovi touto cestou za jeho slova o potřebě jasně se přihlásit k ozbrojenému odporu proti komunistické diktatuře rádi děkujeme.

Konzervativní strana

Za správnost vyjádření zodpovídá kancléř Jan Holeček (kancler@konzervativnistrana.cz).

 

Zpráva zpracována s využitím textu Jitky Svítákové „Ministr obrany Alexandr Vondra hovořil na půdě VHÚ Praha o potřebě hrdinství" z 25.2.2011, viz webová stránka Ministerstva obrany.