PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

06.07.2000

Autor: Martin Rejman

Začátek konce mafiánského kapitalismu?

Minulost, president Havel, Akce 99 a zbytky naděje.


Po listopadu 1989 očekávala veřejnost zúčtování s komunistickou minulostí. Očekávala, že strana, která přes čtyřicet let potlačovala svobodu a demokracii, zneužívala policii a justici, připoutala nás k zločinné mocnosti, vysávala hospodářství a způsobila jeho technologickou zaostalost, která devastovala přírodu, potlačovala nezávislé myšlení a kulturu, a tím vším přispěla k demoralizaci nás všech - že tato strana bude postavena mimo zákon a že nomenklaturní komunisté, důstojníci StB, policie a Lidových milicí a jejich pomahači, kteří se provinili, budou spravedlivě potrestáni.

Politické klima, které to znemožnilo, určovali vůdcové sametové revoluce, v neposlední řadě pan prezident, který tehdy měl dostatek moci, dané morální autoritou, aby prosadil potrestání zločinů komunismu. Již delší dobu je prezident Havel znepokojen plody tehdejší politické naivity. Stav, který u nás panuje, nazval mafiánským kapitalismem. Snad toto prohlášení můžeme chápat jako jeho snahu proti němu bojovat. Možná by bylo dobré začít přesným pojmenováním marasmu, který zde deset let panuje: komunistický kapitalismus. Bylo totiž bláhové očekávat, že demokratickou, svobodnou a sebevědomou společnost, právní stát se spravedlivou justicí a neúplatnou policií budou vytvářet lidé, kteří předešlých čtyřicet let budovali svět socialismu a komunismu. Za deset let dokázala bývalá komunistická nomenklatura, StB a její konfidenti prohospodařit a rozkrást stamiliardy z bank, privatizačních fondů, podniků a statků. Je důležité odhalit a potrestat tyto zločiny. K tomu je nutné získat spolupráci nezkorumpovaných politiků, průmyslníků, novinářů, policistů a soudců; podporu široké veřejnosti tato snaha už má. Veřejnost si uvědomuje, že rozklad morálky, široký rozsahkorupce, kolosální podvody a stamiliardové škody, způsobené našemu hospodářství za posledních deset let, byly z větší části zapříčiněny stejnými lidmi, kteří po čtyřicet let komunistické éry řídili obce, úřady, továrny, družstva - všechny oblasti života společnosti. Občanská iniciativa Akce 99, která v listopadu 1999 vyzvala veřejnost k diskusi na téma, jak se vyrovnat s komunistickou minulostí, popsala koncem května výše uvedený stav v dopise prezidentu republiky a doprovodila ho jmény 99 lidí, kteří jsou podle jejího názoru nejvíce odpovědni za komunistický kapitalismus u nás. Je jistě možné diskutovat, zda někteří z těch, které jmenuje Akce 99, nemají menší podíl než řada jiných, kteří jmenováni nejsou. Jisté však je, že Marián Čalfa by neměl být poradcem demokratických politiků. Karel Dyba se určitě nemůže zbavit minimálně věcné odpovědnosti za zašantročení majetku KSČ. Václav Junek nemůže být nesouzen za tunelování Chemapolu stejně jako jeho kolegové Josef Bednář, Jiří Maroušek, Lubomír Soudek a další za stejnou činnost v podnicích, které řídili a spoluvlastnili. Jan Kollert, Libor Procházka, Richard Salzmann a Jiří Tesař jsou minimálně profesně odpovědní za katastrofální rozsah ztrát v jimi řízených bankách a Josef Tošovský za nefunkční kontrolu a nečinnost ČNB, která tyto ztráta umožnila. O politické odpovědnosti za pochybné financování stran, ve kterých v čelných funkcích působili nebo působí Vladimír Dlouhý, Miroslav Kalousek a Václav Klaus, mohou pochybovat jen neinformovaní.

Věřme, že prezident Havel má nejen dostatek prostředků, ale i vůli zasadit se o vyšetření konkrétní odpovědnosti lidí, kteří nesou politickou, morální, profesní a mnozí z nich i trestní odpovědnost. Dokud všichni tito lidé nebudou donuceni vyvodit ze svých pochybení osobní odpovědnost (přesvědčili jsme se, že sami tak neučiní); pokud ti, kteří se dopustili trestných činů, nebudou souzeni; dokud budou dále setrvávat v čele stran, státních institucí, podniků a bank; dokud budou bez problémů přecházet z funkce do funkce, do té doby bude náš systém jen karikaturou skutečného kapitalismu. Nedávný pád Investiční a Poštovní banky dosvědčuje aktuálnost a naléhavost výzvy Akce 99. Způsobené mnohamiliardové škody zaplatí daňoví poplatníci. Ale kdyby tím přispěli ke konci komunistického kapitalismu, přece jen by to nebyly vyhozené peníze.

 

Praha 6.7.2000

 

Martin Rejman

Člen předsednictva Strany konzervativní smlouvy

 

Uveřejněno v Zemských novinách a Českém Slově 7.7.2000