PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

11.12.2012

Autor: Marek Belza

Týdenní ohlédnutí

49. týden 2012


ZAHRANIČÍ

Egypt

Zlobím se trochu na prezidenta Mursího, protože mne donutil přepsat tento odstavec ještě v neděli večer po zveřejnění zprávy, že odvolal dekret o soudní nezrušitelnosti svých dekretů. Obecně však soudím, že přichází čas sklizně plodů „arabského jara", tolik podporovaného většinou západních autorit (známkou kocoviny těchže autorit je, že o Sýrii se dnes už tolik nepíše a nemluví, byť zvěrstva narůstají a protiasadovské angažmá mezinárodních islamistů je stále zřejmější). Prezident Mubarak si nikdy nedovolil zasáhnout do soudní moci způsobem, jaký zcela bez skrupulí použil první „demokratický" prezident a muslimský bratr Mursí. Pod taktovkou Muslimských bratří (mj. mateřské organizace palestinského Hamasu) se patrně rodí nová - horší - diktatura, než si Egypťané před rokem či dvěma dokázali představit. Společnost je ostře rozdělena na liberální a islamistickou část. To nové po neděli je, že Mursí ustupuje, čímž se stává nepřijatelným i pro samotné muslimské bratry. Není už přijatelný pro nikoho a zřejmě bude nějakou formou a v nějakém čase odstaven od vlivu. V zásadě je zatím možné trojí vyústění - buď se podaří islamistům postupně (salámovou metodou) zpacifikovat odpor liberálů, nebo občanský konflikt nabude vleklého charakteru (čemuž příliš nevěřím, neboť liberálové raději „bojují hubou"), anebo situaci vyřeší vojenský převrat. Ale zatím je brzo činit závěry. Tatam je relativní (a v zásadě prozápadní) stabilita z dob Anvara Sadata a Husního Mubaraka.

Útok na US konzulát v Benghází

Podle zprávy ABC News z 8. prosince vede stopa z útoku v libyjském Benghází dne 11. září 2011 k vůdci egyptské teroristické buňky Mohammadu Jamalu Abdo Ahmedovi, který byl nyní zadržen v Káhiře, zřejmě ve snaze Muslimského bratrstva udržet prozatím jakési dekorum na Západě. Otázkou zůstává, nakolik byl prezident Obama informován o skutečném průběhu akce, která byla původně prezentována jako „spontánní demonstrace", nikoliv jako teroristický útok. Potvrzení, že informován byl, by zakládalo jednoznačný důvod k impeachmentu.

Evropská Unie

Demontáž svobody nabírá nové obrátky. K nejnovějším skvostům z bruselské dílny patří návrhy na povinné zaměstnávání absolventů škol, které by mj. dále zakonzervovalo absurdní produkci absolventů naprosto balastních studijních oborů, namísto toho, aby se vzdělávání přizpůsobovalo hospodářským potřebám jednotlivých zemí. Takže budeme vymýšlet zaměstnání pro kulturology, genderové specialisty, různé komunikátory a mediátory apod. Jinou perlou je návrh na zavedení pohlavních kvót pro manažerské funkce. Kdypak přijdou kvóty etnické, podle sexuální orientace, náboženského vyznání atd.?

ČESKÁ RUBLIKA

Vládní rošády

Tak máme novou odbornici na vojenskou problematiku. Budiž nám v „karolínské" éře nebe milostivo. Páteční odchod Alexandra Vondry měl asi nějakým způsobem vylepšit pošramocené image vlády, obávám se však, že tento způsob politického handlu dá levici do ruky pořádný bejkovec. Vůbec mluvit v této fázi o slučování ministerstev zavání populismem. Samozřejmě by bylo dobré zásadně zredukovat státní aparát, ale jde přece o agendy, nikoliv o počet úřadů - to je až ten poslední krok. Obávám se, že Nečasova vláda již svou úlohu splnila především prosazením církevních restitucí. Dále už může jen ustupovat od svých reforem či kvazi-reforem, jak ostatně vidíme na zpackaném projektu S-karet. Byla-li v jejích předlohách i racionální jadérka, vždy to končilo karambolem kvůli manažerskému nezvládnutí. Pro zbylé funkční období hodlá prý nabrat prorůstový kurs; můžeme doufat, ale to je tak všechno. Vlastně není - můžeme a jistě i nadále ji budeme účinně korigovat svými kvalifikovanými stanovisky. A nemusíme ji už příliš šetřit.

Klaus a euroval

Projekt eurovalu visí už jen na podpisu českého prezidenta, který jej odmítá. Inu, počká-li se na příští hlavu státu, nestane se nic zásadního. Takovéto vzpoury už Brusel mnohokrát řešil - a vždy nějak „vyřešil". Je to v podstatě hotová věc. Po mém laickém soudu projekt evropské měny klinicky zemřel v momentě, kdy ECB začala vykupovat národní dluhopisy. Euro tak v zásadě přestalo být měnou a samo se stalo dluhopisem ECB. Každá ta bankovka je dluhopisem. To už nejsou peníze. Cesta zpět bude tím obtížnější, čím déle bude resuscitace oné mrtvoly pokračovat, místo aby se hledalo funkční řešení.

KONZERVATIVNÍ STRANA

MS KONS v Krásné Lípě jedná předběžně s městským úřadem o umístění stranické vývěsky. Zatím jsme dostali nabídku umístění vedle veřejných záchodků a vývěsky KSČ(M). S tímto nejsme spokojeni a v případě potřeby se obrátíme na majitele soukromých domů na náměstí. Toto jsem připraven zajistit vlastními prostředky, dojde-li k seriózní dohodě. V příštích komunálních volbách máme ambici získat zastupitele, a k tomuto bude cílit naše úsilí.

Jinak mám pocit, že v KONS nastal jakýsi „zimní klid", a je mi to milé, protože nyní produkuji současně tři knihy a jsem opravdu velmi pracovně vytížen. Tento týden proběhlo Předsednictvo, dal jsem pánům předsedovi a kancléři jakési zcela neformální náměty, ale zatím nemám zpětnou vazbu. Je to asi dobře, snad si všichni potřebujeme trochu odpočinout a urovnat myšlenky.

Otázka pokračování Konzervativních listů nepatří k tématu KONS, ale cítím potřebu se vyjádřit z pozice mé profese nakladatele. Jde o byznysplán - v tomto smyslu jsem se položil dotaz směrem k vydavatelům, ale zpětná vazba zatím také nepřišla. Je-li dosavadní model neudržitelný, nemá smysl jej udržovat při životě.