PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

27.06.2011

Autor: Jan Fořt

Týdenní ohlédnutí

25. týden 2011


25. týden přinesl několik zásadních problémů. Hodnocení stávky, kterou vedla odborová hnutí a tajnosti kolem platů státních úředníků, i když Nejvyšší soud rozhodl o jejich zveřejnění.

V celkovém pohledu se vládní činitelé i stávkující, dopravní odboráři, označují za vítěze stávky. Také prezident Klaus vyzval k maximální tvrdosti vůči stávkujícím a následně i odvolal oslavu svých 70. narozenin na Hradě. Nemohl přece vědět, čeho jsou odboráři ve svých protestech schopni. Odborářům však nestál prezident ani za těch pár kroků od Sněmovny na Hrad. Spor obou stran skončil ve zcela nejasné patové situaci, ale stávka přece vzniká, vždy a ve všech zemích, jako výraz naprostého selhání dialogu. Pokud půjdeme i nadále touto cestou, můžeme říci, že stávka nemá vítěze a bude nutno ji opakovat. Kdo však skutečně prohrává jsou občané této země.

Druhým problémem, který se na domácí scéně vynořil, je zveřejňování platů státních zaměstnanců. Nejvyšší soud rozhodl, že zveřejnění má oporu v zákonech. Přesto je řada vládních a státních úředníků jiného mínění. Sociolog Ivan Gabal poukazuje na chování úředníků, pro které je rozsudek soudu jenom cárem papíru. Jestliže lidé cítí vztah mezi vlastními životními podmínkami a podmínkami manažerů vysokých správních úřadů, pak vzniká stav „my a oni". To jen potvrzuje, že zde existují rozdílné třídy, dříve klasifikované jako platy nomenklatury. To je přesně to, co může v následujícím období vyvolávat extrémní napětí a hrozící demonstrace. Protože pokud se úředníci nebudou řídit tím, co rozhodnou soudy, pak je něco v této zemi špatně. Zdá se, že vláda spravuje věci veřejné pro vymezený okruh lidí. Mnozí z nich si za dvacet let svobodného státu ověřili, že některé věci z dob před rokem 1989 jsou výhodnější, a vracejí se tajně a bezpečně do minulosti. Pokud vláda bude i nadále tyto skutečnosti přehlížet, musí počítat i s nespokojeností občanů.

Třetím problémem je schválení první části zdravotnické reformy Sněmovnou, která tak uvolnila cestu k nadstandardům. Zvyšuje se poplatek za pobyt v nemocnici, léky do 50 Kč bude platit občan v plné výši a za recept se bude platit jen 30 Kč celkově. Senát zřejmě návrh vrátí zpět do Sněmovny, vzhledem k nadpoloviční většině levicových senátorů. Po prošetření návrhu jej Sněmovna opět schválí a předloží ho prezidentovi k podpisu. Prezidentův tajemník Jakl však avizoval, že prezident návrh neschválí a doporučí přepracovat.

V tomto týdnu přijíždí do Evropy čínský premiér Wen Ťi-pao. Je očekáván v Budapešti, Berlíně a Londýně. Zájem metropolí jen ukazuje, jak důležitý je trh velkých ekonomik (BRIC), který představuje čtyři miliardy obyvatel proti jedné miliardě v Evropě. Jeho význam umocňuje prohlášení čínského premiéra: „Vy potřebujete nás, my vás nikoliv." Toto prohlášení je však varující.

Na závěr je nutno se zmínit, že ve věku 88 let zemřela Jelena Bonerová, vdova po známém bojovníkovi za lidská práva, otci sovětské vodíkové bomby a nositeli Nobelovy ceny za mír Andreji Dmitrejiviči Sachorovovi. Jedním ze zásadních mezníků v jejím životě byly podle jejích slov události Pražského jara v roce 1968. Odmítla tehdy hlasovat pro rezoluci o vojenské intervenci do Československa. Snášela se svým mužem pronásledování režimu a celosvětově vystupovala na obranu lidských práv. Děkujeme. Jelena Bonerová, RIP