PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

03.05.2021

Autor: Jan Kubalčík

Trpké plody účelových změn Ústavy

Případných předčasných voleb nemá být dosaženo tím, že se Poslanecká sněmovna sama dobrovolně rozpustí.


Konzervativní strana považuje za sporné, zda má případně úspěšné vyvolání předčasných voleb jen několik málo měsíců před volbami v řádném termínu (nota bene již vypsanými) nějaký reálný význam. Přesto chápeme tuto možnost jako legitimní nástroj opozice, zvláště v situaci, kdy aktuální vláda v Poslanecké sněmovně nemá většinu.

Vláda premiéra Babiše jako katastrofálně neúspěšná má bezesporu skončit co nejdříve. Případných předčasných voleb však nemá být dosaženo tím, že se Poslanecká sněmovna sama dobrovolně rozpustí. Ústavou předepsaný pokus tří vlád a tří - byť neúspěšných, ale vážně míněných - pokusů o vyslovení důvěry ve Sněmovně, má svůj smysl: ukazuje nám, občanům, jak se projevují politici pod tlakem, jak jednají ve stresu. Opoziční lídr, který vysloví nedůvěru vládě v jedné konkrétní Sněmovně, má mít možnost ukázat, jak by on dokázal vládnout v té samé Sněmovně - a hlavně my občané máme mít možnost to vidět a podle toho pak ve volbách vystavit účet.

Konzervativní strana připomíná pokus o vyvolání předčasných voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2009 a účelovou změnu Ústavy, ke které v této souvislosti došlo. Opakujeme, že měnit Ústavu účelově, podle aktuálních potřeb, je zcestné a dříve či později se to vymstí.

Možnost snadného „seberozpuštění" Poslanecké sněmovny v Ústavě nikdy být neměla a - podobně jako přímá volba presidenta - by z ní měla být prostě odstraněna. Zdánlivě jednoduché recepty ušité ad hoc za účelem zjednodušení procesů v ústavním rámci nemohou v dlouhodobé perspektivě přinést nic dobrého. Není přitom odpovědností předsedů opozičních stran, co případně učiní či neučiní president.

Ostatně soudíme, že možnost „seberozpuštění" Poslanecké sněmovny je třeba z Ústavy odstranit. Ostatně soudíme, že je třeba zrušit přímou volbu presidenta.

 

Za Konzervativní stranu

Jan Kubalčík

předseda