PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

30.11.2005
Kategorie: Ekologie

Autor: Dan Drápal

Trh nám čistý vzduch nedá

Zavřu oči a není mě vidět… polemika s Karlem Křížem: „Ekologická daň je krok do bažin“, MFD 23. 11.2005


Karel Kříž („Ekologická daň je krok do bažin", MFD 23. 11.) dosti pateticky - a nutno dodat, dosti demagogicky - brojí proti ekologické dani. Nejprve píše - pravdivě a přesvědčivě - o tom, jak se za komunistů nevědělo, kolik vlastně který výrobek stojí. Ano, pamatuji to také: Tehdejším západoněmeckým firmám se vyplatilo vozit od nás ocelové trubky, rozválcovat je a vyrobit z nich něco jiného, protože náš těžký průmysl byl dotován na tolika úrovních, že nakonec nikdo nevěděl, kolik ty válcované trubky stojí. Ano, vysvětlovat blahodárné fungování trhu je potřeba stále.

Čekal jsem ale, že nám Karel Kříž řekne, jak tedy dosáhnout zdravého životního prostředí bez zásahů do fungování trhu? Bohužel, přes všechnu patetičnost svého článku nám tuto odpověď zůstal dlužen. Karel Kříž se zkrátka uzavřel ve svém světě volného trhu. Svět je ale složitější a dějiny přinášejí mnoho příkladů jak škodlivosti nemístné státní regulace, tak toho, že volný trh všechno nevyřeší.

Průmyslová revoluce přinesla mnoho pokroku, nicméně přinesla i drastické poškozování přírody a životního prostředí. Na volném trhu se pohybují hráči, kteří chtějí vidět výsledky během svého života. Jsou ovšem v našem vesmíru věci, které jsou velmi důležité, nicméně které vznikají řadu generací. Nikdo nezasadí prales, ať už deštný prales v povodí Amazonky nebo jen ten u nás na Boubíně, s tím, že z něj bude mít do dvaceti let ekonomický zisk. Lidé, uvažující jako Karel Kříž, dělají svým způsobem stejnou chybu jako komunisté: Ti v roce 1948 vše znárodnili a k ukradenému (oni by řekli: k znárodněnému) majetku se chovali, jakoby měl nulovou hodnotu. Karel Kříž a jemu podobní se chovají podobným způsobem k přírodě. Krajina má pro ně nulovou hodnotu, čistý vzduch má pro ně nulovou hodnotu... Je jistě možné přít se o to, zda o čistotu prostředí pečovat formou ekologické daně či jinak. Ano, je možno si představit, že ať už Brusel, ať už naše Ministerstvo životního prostředí vymyslí něco, co spíše uškodí než prospěje. Co ale zcela určitě uškodí, je zvolit cestu Karla Kříže a jemu podobných: Tvrdit, že problém neexistuje.

30. listopadu 2005

 

Dan Drápal

člen Konzervativní strany