PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

26.05.2004
Kategorie: Ekologie

Autor: J. Morávek

Silniční leče - horší pytláctví

Proti opětovnému povolení vyšší rychlosti v obcích.


I tak se dá nazvat čím dál rychlejší a hustší provoz na silničních komunikacích všeho typu. Měsíčně zabije provoz nákladních a osobních vozů tolik volně žijících živočichů, ale i psů, koček a dalších domácích zvířat, že ani desetinu zvěře z těchto automobilových výřadů nesloví čeští myslivci za celý rok.

Po příkopech a na krajnicích silnic v katastru obce Branišovice na Znojemsku lze denně nalézt až tři kusy sražených zvířat. Od černé zvěře, přes bukače až po střízlíka. Předepsanou rychlost 90 km/hod snad dnes dodržují jen traktory. Podstatně vyšší rychlost a několikanásobně vyšší provoz vybírá svou daň na společném přírodním bohatství, které se znatelně tenčí. Bezohlednost provozovatelů silnic a jejich uživatelů již dávno překročila meze humanity, solidaritu ve vztahu k přírodě a jejich chování se vůči okolnímu světu, začínajícím za silničním příkopem, a již se stala varujícím pro celý kulturní svět.

Provozovatelé silnic ničeho neinvestují do zábran (oplocení) kolem silnic a uživatelé silnic většinou bezohledně sráží vše živé, co je v cestě, nikdo nezauvažuje nad zmařeným životem nevinného zvířete a ujíždí jako od cizí, mrtvé věci. A to přestože tisíce poctivých řidičů nikdy nic nesrazilo a nesrazí, jezdí přiměřeně a slušně.

Ve vesnicích, kde téměř polovina z nich nemá kolem silničních průtahů obcí žádné chodníky, je to ještě horší. Zde se nejezdí do 50km/hod, ale obvyklá rychlost je kolem 80 - 90 km/hod. Tomu neunikne dítě, dospělý člověk, ani jediná kočka, ani poslušný pes.

A vůbec, ke koloritu vesnice patřil chov rozmanitého domácího zvířectva. Kdyby se takový měl obnovit jako před 50 lety, pak by byl doslova vybit dnešní silniční dopravou celý chov za několik týdnů. Bez mrknutí oka a ještě s přišlápnutím plynu sráží uprostřed obce 90 km rychlostí auta ušlechtilé setry, české fousky, foxteriéry, a další domácí mazlíčky se jmény, bez ohledu na jejich chovnost, zkoušky upotřebitelnosti a v ceně často vyšší, než jejich vražedná auta. Páni poslanci z vládních kruhů však slyší opět hlasy nejen těchto silničních vrahů, ale i dalších nevěřících, aby se omezení na 50 km/hod v obcích zrušilo a byla opět povolena 60km rychlost za hodinu.

S tím lze jen zásadně nesouhlasit. Průtahy vesnicemi by měly mít omezenou rychlost na 40km/hod, protože této rychlosti se dá uniknout a následky případných srážek přežívá 90% jejich účastníků. Na silnicích II. a III. třídy by se neměla vůbec objevovat těžká a kamionová přeprava, jak se tomu stává v současnosti zvykem. Sankce by měly být odstrašující. Odnětí řidičského oprávnění a veřejné práce těmi nejmírnějšími opatřeními.

Jen některým obcím bylo přispěno na obchvat. Jejich počet je však zoufale zanedbatelný. A kromě silnic jsou tu ještě další potíže.

A tak nezbývá než se tázat venkovské veřejnosti: „Je to vaše vláda, která dovoluje stále zhoršování života na vesnici?"

 

Jaromír Morávek

Předseda Zemědělské komise Konzervativní strany

www.konzervativnistrana.cz