PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

13.06.2005

 

Setkání v Halifaxu

Bratři Mašínové, Milan Paumer a jejich spolubojovníci (kromě prvých tří in memoriam) obdrželi Masarykovu cenu. Zasláno e-mailem, Czech office,


Kongres Českého a Slovenského sdružení v Kanadě byl tentokrát v Halifaxu, v Novém Skotsku. Zúčastnili se ho čeští senátoři Edvard Outrata, Josef Pavlata a Martin Mejstřík. Byl pamětihodný tím, že byli pozváni vzácní hosté, Ctirad Mašín, Josef Mašín a Milan Paumer, pro které bylo připraveno vyznamenání, Masarykova cena. Tato cena byla udělena i jejich popraveným druhům, Václavu Švédovi, Zbyňku Janatovi a Ctiboru Novákovi. Senátem České republiky bylo pro ně navrženo státní vyznamenání, které ale nebylo prezidentem Klausem uděleno. Z jejich projevu na kongresu i před televizní kamerou Nového Záběru bylo zřejmé, že si ceny od svých přátel v Kanadě velice váží, protože zde není mínění rozděleno tak jako v Čechách a jejich čin v padesátých letech je jednoznačně chápán jako hrdinné nasazení života proti komunistickému režimu.

Oba bratři žijí ve Spojených státech, Milan Paumer se vrátil do Čech, kde se snaží svými přednáškami přiblížit mladým lidem hrůzu padesátých let.

Při té příležitosti se zmínil i o svém příteli, Vladimíru Hučínovi, který je ještě dnes souzen za přestupky z doby komunismu. Vylíčil účastníkům jeho osud, kdy je do nekonečna tahán po soudech, nemůže dostat práci a jsou mu ještě udělovány pokuty.

Účastníci kongresu pro něj udělali narychlo sbírku a vybrali mezi sebou řes 400 dolarů, které mu přiveze Milan Paumer.

Na kongresu byli přítomni i zástupci České republiky, JUDr. Pavel Vošalík, tiskový atašé Jan Buben a vedoucí konzulátu v Montrealu JUDr Viera Jarošová.

Je možno říci, že celý kongres proběhl za přátelského porozumění všech zúčastněných.