PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

26.04.1999
Kategorie: Ekonomika

Autor: Jan Kubalčík

RVHP

Pan ministr Grégr se zbláznil. Nebo jsme si nevšimli ničeho podstatného my ostatní?


Úvodem mi nezbývá než přiznat dilema vážící se k následujícím řádkům. Má smysl se vůbec k výroku páně ministra vlády ČR učiněnému v Kyrgizii vyjadřovat? Proti hovoří přesvědčení, že absurdita vyřčeného je nad slunce jasná. Pro hovoří obava, že mlčení bude chápáno jako souhlas a po slovech přijdoučiny. Obava je v tomto případě silnější než přesvědčení.

Dovolím si připomenout jednu z mnoha anekdot čerpajících ze studnice černého humoru RVHP. "V Egyptě je archeology v hrobce nalezen farao a bájný pták Phoenix. Oba živí. Přivolaní sovětští odborníci se ptají nalezeného panovníka, čím se celou tu dobu živil. Panovník odpověděl, že ze živil trusem bájného ptáka a tento pták zase jeho trusem. Sovětští učenci dali hlavy dohromady a vymysleli RVHP." Předpokládám, že po mnohaletých zkušenostech z cesty ke světlým zítřkům pod bratrskou záštitou SSSR a v nerozborném souručenství rodiny socialistických a lidově demokratických států, nemá smysl nějak věcně argumentovat v neprospěch jakkoli reformované RVHP. Připomenu jen, že to byla v prvnířadě organizace politická. Ostatně jako mnohé jiné komunistické instituce sloužila jako mocenský nástroj. Rozdíl mezi RVHP a EHS nebyl kosmetický, nýbrž principiální - proto nebylo možno ani uvažovat o její modernizaci. Kdo v roce 1999 vytahuje takové nápady, je buď blázen, nebo ví něco, co občané nevědí.

Co může být takovou informací, která opravňuje člověka při smyslech pronášet vědomě výroky o RVHP typu pana Grégra? Napadá mě jediná věc: vládní představitelé hodlají otočit kolo dějin. Vyhraje-li na Slovensku prezidentské volby V. Mečiar, odolá-li S. Miloševič tlaku NATO, připočteme-li Bělorusko v čele s A. Lukašenkem, (jak dlouho bude ještě u moci B. Jelcin?), nejsou na to sami. To je obrat na východ. Ádié EU. Za jakých podmínek lze vystoupit z NATO? Jelikož tedy zřejmě předpokládáme dovoz levných surovin z východu, musíme udržet těžký průmysl v chodu (na co by nám jinak byl?). Koncepci hospodářské politiky vláda orgánům EU nepředložila. Nemá žádnou? Má nějakou jinou, která s EU nepočítá? Dovedeme si vůbec představit, co všechno by to znamenalo?

Uvědomuji si,že to co jsem popsal, je s největší pravděpodobností fikce. Pak bych ale panu ministru Grégrovi doporučil přinejmenším důchod.

 

Brno 26.4.1999

 

Jan Kubalčík

předseda Městského společenství SKS Brno