PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

27.02.2011

Autor: Svatopluk Kalužík

Poznámka k dopisu bratří Mašínů


Vážený pane Mašíne a ostatní,

 

nehraji si na arbitra, ale myslím, že v rámci objektivity by bylo vhodné mírně modifikovat uvedenou pasáž "zítra tomu bude již 63 let od momentu, kdy dobře organizovaní komunisté ozbrojeným pučem uvrhli tuto zemi do období temna", přesněji ani nejde tak o objektivitu, jako o správné vnímání historie a poučení se z ní. Myslím, že přesnější, než datování právě k 25. únoru by bylo např. vyvrcholení puče, resp. dlouho připravovaného puče nebo něco podobného.

Soudím, že nejde jen o hraní si se slovíčky, ale o důležitou podstatu věci. Demokratická první republika tolerovala, mimo jiné, např. Gottwaldova slova o učení se v Sovětském svazu ke kroucení krkem, či věšení, či jak tomu přesně bylo, Benešova smlouva z roku 1943, přijetí Košického vládního programu, přenechání silových ministerstev komunistům a řada dalších kroků by nám mělo být důležitým poučením i pro dvacet dva roků probíhající současnost.

Nebudu již dále rozvádět, samozřejmě z kontextu celého projevu je zřejmé, že minimálně autoři projevu si tyto skutečnosti uvědomují, podstatou mého "přípodotku" je, aby si to uvědomilo co nejvíce lidí.

Jak říkáme my Moraváci "tož tak".

 

S přátelskými pozdravy všem a hlubokou úctou pánům Mašínům

 

Svatolpuk Kalužík