PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

10.05.1999
Kategorie: Ekonomika

Autor: Jan Kubalčík

Poslední šance

ČR nemine reforma penzijního systému. Využijme prostředky získané nynější doprivatizací státních podílů v podnicích na krytí této reformy.


Privatizační proces v ČR je dávno za svým zenitem. K privatizaci zbývá majetek v hodnotě několika miliard korun. Pro drtivou většinu občanů je to částka věru astronomická, de facto však jde o zbytek drobtů. Nyní, jak pravil pan ministr financí Svoboda, přicházíčas odprodeje tohoto majetku.

Stát je veskrze špatný hospodář. Proto je privatizace státního majetku krokem správným směrem. Pozastavme se však nad motivy té právě plánované "doprivatizace". Tím prvním je posílení bank před jejich privatizací. Tento motiv bych nechal bez povšimnutí, neboť (proběhne-li vše podle předpokladů), tyto prostředky nakonec stát získá po privatizaci bank zpět. Druhým motivem je plánovaná revitalizace. V tomto případě se jedná s velkou pravděpodobností o vyhození peněz z okna. Mamutí podniky podle mého názoru stejně nakonec zkrachují a finanční injekce jen prodlužují agónii. Lépe je nechat působit ozdravný proces ekonomiky - bankrot (konkurz a vyrovnání). Nechci však na tomto místě kritizovat revitalizační plány. Nejsem k tomu povolán a proto to přenechám fundovanějším hlavám. Chtěl bych však nanést alternativu, podle mého názoru účelnějšího a daleko méně rizikovějšího využití získaných prostředků.

Evropou se již delší čas nese varovný hlas: "populace stárne". Dá se říct, že je to již skoro fráze. Ale přesto tento fakt nepřestává být pravdivý a v průběhu let je stále hrozivější. Skutečnost nepříznivého demografického vývoje již mnohé státy ve světě přinutila přistoupit k reformě penzijního systému. Tato reforma je v odborné literatuře dostatečně popsána a její průběh a výsledky lze doložit na průkazných příkladech (Chile, Velká Británie). Jde o nahrazení průběžně financovaného důchodového zabezpečení ("pay as you go") důchodovým zabezpečením založeným na třípilířovém systému (s dominancí povinného pojištění v penzijních fondech). Místem z nejbolestivějších je pak v reformním procesu přechod od jednoho systému k systému druhému. Je třeba "ufinancovat" ten fakt, že při náběhu na nový systém (mladší ročníky přestávají platit do průběžného systému) jsou stále pobírány důchody vycházející ze systému starého. Přechod je v podstatě ukončen až v momentě, kdy se vyplácejí pouze důchody na základě nového systému. A to trvá mnoho let.

Nechce-li Česká republika spadnout do pasti, ve které by ji čekal vnitřní dluh v rozsahu mnoha set procent hrubého domácího produktu, čeká tato reforma i ji. Tedy nás. Čím déle se budeme k tomuto problému stavět zády, tím bolestivější bude jeho řešení - tím více to bude stát. Ano, přechod bude nákladný. Vynaložené prostředky však budou několikanásobně nižší než deficit, do kterého se s neodvratitelnou jistotou dostane v brzké době náš současný model - nehledě na zcela jinou perspektivu do budoucna. Navrhuji proto využít prostředky získané "doprivatizací" státních podílů v podnicích na založení fondu, který by sloužil v krátké budoucnosti k financování překlenovacího období při reformě penzijního systému. Obrovské prostředky z hlavního privatizačního proudu jsou definitivně v nenávratnu. Jde možná o posledníšanci.

 

Brno 10.5.1999

 

Jan Kubalčík

předseda Městského společenství SKS Brno