PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

14.01.2002

Autor: David Floryk

Pán prstenů nestraní ani panu Navrátilovi

Něco o etice pohádek...


Pan Boleslav Navrátil publikoval dne 14.1.2002 v Moravskoslezském DENÍKU na straně 8 svůj názor pod názvem "Pán prstenů nestraní ďáblovi".

Veden úmyslem dát na frak "náboženským fundamentalistům" však učinil právě to, před čím naopak mnozí křesťanští kritikové Harryho Pottera varují - totiž házet Tolkienovy ságy a Potterovy příběhy do jednoho pytle.

Ti, kteří vybízejí k ostražité debatě nad Potterem, totiž poukazují na skutečnost, že přestože Tolkien i Rowlingová užívají ve svých knihách kouzla a nadpřirozené jevy, rozdíl tkví ve způsobu, jakým se jejich hrdinové magie chápou, v kontextech, v nichž je magie zasazena.

Nejde tedy zdaleka v prvé řadě o "nekřesťanské" trpaslíky, elfy, čaroděje a mluvící draky či stromy, jak usuzuje pan Navrátil. Jde o věci daleko podstatnější: jde o postoj našeho srdce, jde o to, co z příběhů vyčítáme:

Zda jde o to, že magie je nebezpečným a zlým pánem, a nikdy dobrým sluhou, že je něčím, co je nebezpečné samo o sobě, co může i dobrého člověka svést ke zlému. A proti čemuž se lze postavit pouze obyčejným lidským činem, nikoliv kouzlem. Ctností, ne uměním. Srdcem, nikoliv mocí. Odvahou, věrností, láskou.

Či zda stačí jen naučit se, ovládnout ta správná zaklinadla a vše, co chci, je mi tudíž k disposici - a dobro, či to, co za něj sám považuji, prosadím, protože jsem mocnější?

Zda magie je něčím, na co mám právo, co potřebuji ke štěstí, či zda je kouzlem, jehož symbol - prsten - se zdráhá navléci na prst i dobrý čaroděj Gandalf - neboť s bolestí tuší, čeho je schopno i jeho vlastní srdce?

Vím, že zjednodušuji, avšak já s tím nezačal. Pokouším se jen uvést do správných kolejí debatu, která se u nás, na rozdíl od mnoha Západních zemí, ještě ani nezačala pořádně vést, ale mnozí již osvíceně vědí, jak má dopadnout - a to ještě dříve, než své oponenty pustili vůbec ke slovu.

Pane Navrátile, tak se to ve Středozemi nedělá!

 

V Ostravě 14.1.2002

 

David Floryk

(Mírně zkrácený text byl publikován v rubrice "Dopisy čtenářů" v Moravskoslezském DENÍKU dne 23.1.2002)