PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

02.09.1999
Kategorie: Lidská práva

Autor: Jan Kubalčík

Občan v pozici žebráka

Ad Novela zákona o zbraních a střelivu. Útočník je znovu utvrzen v pocitu bezpečí.


Sociálnědemokratická vláda chystá další čertovinu. Podle ní má psychicky a fyzicky způsobilý občan ČR, požádat o to, aby mohl vlastnit střelnou zbraň . A řádně vysvětlit, k čemu je mu vlastně dobrá. V současnosti stačí ohlašovací povinnost. Je několik dobrých důvodů, proč je tento záměr veskrzešpatný.

Předně a hlavně je to naprosté otočení principu: namísto aby byla kladena otázka, proč občan zbraň vlastnit nemůže ("důkazní břemeno" je na straně Policie - a to je přece z hlediska presumpce neviny normální), bude občan obhajovat, proč zbraň vlastnit má.

Dále hraje roli nepopiratelný fakt, že má-li zájem držet zbraň lump, nikoho se neptá a v brzké době jí disponuje. Pak jsme my, kteří neovládáme žádná bojová umění ani nepěstujeme bojová plemena psů, velmi snadným terčem např. loupežného přepadení. Útočník, který jistě zmíněnou změnu zaznamená, se s daleko větší pravděpodobností setká s bezbrannou obětí, a tím se jeho choutce loupit odstraňuje z cesty významná bariéra - obava z okamžitého následku (kterou neposkytuje naše soudnictví).

V neposlední řadě se pak otevírá další možnost ke korupci. Občan jako žebrák (po kolikáté už?) bude vysvětlovat, proč je jehoživot a majetek ohrožen více, než je průměr. (A co až i onen průměr bude míra přesahující snesitelnost?) A zbraň se blahosklonně povolí - držení, nebo i nošení - za kolik?

Socialistická vláda v duchu paternalizmu opět zbytečně přidává právo úředníku na úkor řádných občanů. Doufejme,že obě komory Parlamentu vezmou rozum do hrsti a něco takového nepřipustí.

 

Brno 2.9.1999

 

Jan Kubalčík

předseda Městského společenství SKS Brno