PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

10.09.2009

Autor: Konzervativní strana

Neznásilňujte Ústavu!


Konzervativní strana, stejně jako většina veřejnosti, se znechucením, rozhořčením i obavami sleduje jednání předních politiků - napříč politickými stranami - kteří ne ve veřejném zájmu, ale čistě v zájmu vlastním znevažují Ústavu a snaží se ji změnit podle momentální potřeby své a svých stran. Dnes je to potřeba rychlých parlamentních voleb, zítra to může být potřeba umlčet opozici a nakonec to může být potřeba zrušit jednu z institucí demokratického státu a demokracii samu. Neomalený útok předsedy ČSSD Jiřího Paroubka na Ústavní soud je toho předzvěstí. Tento politik znovu projevil své pohrdání demokracií i občany. Neočekáváme, že by měl tolik slušnosti a pokory, aby se za své jednání omluvil, natož jej změnil, a občané - voliči - by si to měli pamatovat: Jiří Paroubek je hrozbou pro Českou republiku.

Apelujeme na poslankyně a poslance, senátorky a senátory, aby nepodlehli tlaku svých stranických šéfů, zachovali si soudnost a odmítli hlasovat pro rychlou a účelovou změnu Ústavy. Veřejným zájmem totiž není dodržení stanoveného termínu předčasných voleb, ale úcta k Ústavě. Je jistě možné ji měnit, ale ne v podmínkách politického tlaku, ne v řádu několika dní, ale po seriózní diskusi. Za současné politické situace je to však nemožné.

Upozorňujeme, že i když dojde ke změně Ústavy tak, jak je připravena, stejně to neumožní dodržení stanoveného termínu voleb. Vyhlášením nového termínu totiž nepochybně vzniká povinnost provést nově všechny přípravné kroky, tedy i novou výzvu politickým stranám, aby kandidovaly. Nezdá se, že by si to politici uvědomovali. Přesto vyzýváme, aby byly dodrženy postupy podle stávající Ústavy. V případě, že současná vláda kvůli nedostatečnému mandátu podá demisi, prezident by měl pověřit sestavením nové vlády p. Paroubka - úspěšného iniciátora nezodpovědného vyjádření nedůvěry Topolánkově vládě.

 

Praha 10. září 2009

 

Za správnost vyjádření zodpovídá kancléř Martin Rejman (kancler@konzervativnistrana.cz, 603 288 715).