PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

18.02.2022

Autor: Konzervativní strana

Najde se sedm statečných? Nebo alespoň jeden?

Výzva poslankyním a poslancům vládních stran: odmítněte pandemický zákon


Konzervativní strana vyzývá poslankyně a poslance vládních stran, aby nepodlehli iracionálnímu tlaku na nutnost jednoty v koalici a nehlasovali pro přijetí novely tzv. pandemického zákona.

Předběžná opatrnost (co kdyby se objevila nějaká nejen prudce nakažlivá, ale také těžké onemocnění způsobující mutace viru...) nemůže být argumentem pro použití stavu legislativní nouze při schvalování této novely. Vytváří se tím nebezpečný precedens pro zásadní omezení parlamentní diskuse bez skutečné naléhavosti.

Naopak je nezbytné vzít do úvahy potenciální zneužitelnost opatření, která novela umožňuje - tím, že dává do rukou vlády značné pravomoci nepodléhající kontrole Parlamentu. Obecná důvěra v současnou vládu, že novelu nezneužije, nemůže být v takovém případě dostatečnou zárukou, jakkoli je deklarována dočasná platnost novely. Zákon má být přijat v takové podobě, aby nepředstavoval hrozbu v rukou jakékoli exekutivy. Nezpochybňujeme přitom, že mají-li být protiepidemická opatření účinná, bez jistých omezení veřejnosti se to neobejde. Z posouzení oprávněnosti jejich rozsahu a podmínek, za kterých se to děje, však nesmí být Poslanecká sněmovna vyřazena. Jedna složka moci - v tomto případě zákonodárná - nemá za žádných okolností vypisovat bianco šeky složce jiné - nyní tedy výkonné.

Prosíme, zvažte i další důvody, proč pro novelu nehlasovat:

  • Nepřijetí novely by bylo potvrzením, že tato koalice skutečně odmítá pochybné či přímo protiústavní postupy při vydávání legislativních opatření předchozí vlády.
  • Případné přijetí novely tzv. pandemického zákona zjevně podkope důvěru mnoha občanů - voličů stran dnešní vládní koalice - v tuto vládu a výrazně posílí současnou opozici.

Naopak některé důvody, proč novelu podpořit, jsou pouze zdánlivé:

  • Koordinovaný obstrukční postup SPD a ANO není důvodem k hlasování pro tento zákon. Opoziční strany se tak Vás, koaliční poslance, snaží dostat do defenzivy a přinutit, abyste pod tlakem připustili, že ochrana zdraví za každou cenu má mít přednost před obranou občanů proti možné svévoli a tedy před jejich důvěrou v právní demokratický stát. I to by byl nebezpečný precedens.
  • Ani štvavé jednání některých oponentů z řad občanských spolků (zejména nehorázná, neomluvitelná výzva k demonstracím pod okny Vašich rodin...) není důvodem hlasovat pro tento zákon. Jakkoli chápeme, že je to v takové situaci náročné, prosíme, abyste předloženou novelu posoudili bez ohledu na tyto vnější politováníhodné okolnosti.

Děkujeme.

Za Konzervativní stranu

Jan Kubalčík

předseda