PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

16.10.2012

Autor: Vojtěch Pospíšil

Mocenský zásah

Cenzura v praxi...


Článek Pět melounů a skalpel na krku měli odvahu zveřejnit pouze redaktoři prostějovského internetového zpravodajského serveru http://iprostejov.cz/.

V závěru článku se měli možnost vyjádřit také dva zástupci TOP 09:

Miroslav Grass: „Jelikož se jedná o nepodložené smyšlenky, prokazatelné nepravdy, urážky a pomluvy, nebudeme na text nijak reagovat."

Tomáš Chalánek: „Každý soudný člověk a zvlášť člověk, který zná pana primáře Nevrlu, musí vědět, že to je blábol, pomluva a lež nejhoršího zrna. To nejsou jenom smyšlenky, to je špína, která má před volbami slušného kandidáta, kterého si váží veřejnost, jenom pošpinit. Jsem tím otřesen, zhnusen a pobouřilo mě to."

Pokud byste tento článek hledali na internetu nyní, nenajdete ho. Jen pár hodin po uveřejnění redakce článek stáhla (mám ale print screen, proto jsem mohl výše uvést ty dvě citace). Podařilo se mně zjistit, že se jednalo o mocenský zásah a redakce byla nucena kapitulovat, protože není možné „kvůli jednomu článku položit celé noviny".

Je to zkrátka útok proti nezávislosti medií a proti svobodě slova. Iniciátoři tohoto útoku se zřejmě rekrutují z podobné hodnotové oblasti, jako lidé, kteří vyvíjeli nátlak na pana doktora Nevrlu. Jasně se ukazuje, že máme co do činění s lidmi, kterým nejsou svaté žádné principy (zásady zastupitelské demokracie, svoboda slova a tisku), kterým není svaté nic.

Z jistého úhlu pohledu je pohoršující, že si redakce nestála za svým a tlaku se podvolila. Z jiného úhlu pohledu může být ale člověk vděčný alespoň za to, že se mezi všemi prostějovskými novinami našly alespoň jedny, které vůbec měly odvahu článek uveřejnit a několik hodin mocenským tlakům vzdorovat. Ano, realita je taková, že bezzásadoví lidé tahají v současné době za delší konec. To ale není důvod kapitulovat, naopak.

Smutné je, že generace mých vrstevníků brala tento mocenský zásah jako něco přirozeného, protože „všechny noviny někdo platí a někdo je ovládá". Já samozřejmě těmto mechanismům rozumím, ale jako konzervativec se nemůžu s tímto stavem spokojit, nemůžu jej brát zcela přirozeně. Přirozená je nezávislost a odvaha, zvláště u novinářů. Spokojit se v tomto případě s mefistofelským „šedá je teorie, zelený je strom života" je špatný postoj.

A tak bych tedy tento mocenský zásah proti mému článku a proti serveru http://iprostejov.cz/ okomentoval parafrází na zástupce TOP 09 Tomáše Chalánka:

„Jsem tím otřesen, zhnusen a pobouřilo mě to."