PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

28.08.2006

Autor: Jan Kubalčík

Hop na špek!

V sázce je politická pluralita.


Volně navážu na článek „Ke Kalouskovi a jiné úvahy..." z pátku. Už toho víme víc, Miroslav Kalousek (zatím) na své kroky doplácí, u lidovců se to mele a já si rád, jako každý, hraju na generála po bitvě.

Tvrzení zní: Miroslav Kalousek skočil někomu na špek. Vím, že je to odvážné tvrzení. Kdesi jsem dokonce četl něco v tom smyslu, že jen blázen si může myslet, že Kalousek spolkne první návnadu, kterou mu někdo podstrčí. Víme ale, že je to první návnada?

Chvíli je lhostejné, kdo, nebo zda vůbec při jednáních mezi ODS a ČSSD ve skutečnosti prosazoval změnu volebního systému, která by byla pro malé strany ve svém důsledku likvidační. Podstatné je, že tomu Miroslav Kalousek uvěřil (a možná že se k němu „donesly" i jiné zvěsti - jedna důležitá lež se nejlépe ukryje pod nánosem ověřitelných pravd...). Ten, kdo se o to postaral, je strůjcem oné pasti, do které vlezl. Všechno se seběhlo strašne rychle, a tak si ani tak zkušený pokerový hráč nevšim „změny paradigmatu". Tak dlouho šlo o volební systém, že není divu, když si tento záměr někdo ztotožnil s cílem. Cílem ale nikdy nebylo změnit volební systém. Cílem je a vždy bylo zlikvidovat menší strany a obdržet jediné dvě parlamentní strany. Změna volebního systému hrála (a pro příště zase bude hrát) jen roli velmi účinného prostředku. Miroslava Kalouska mohla varovat skutečnost, že i ve sdělovacích prostředcích (něco jako „řízený únik informaci"?) se najednou (a na chvíli) vše objevilo ve své nahotě: brutální hrozba včetně zmínek o smyslu kroku. Nyní po této oběti dámy může prijít mat - KDU-ČSL se zmítá v existenčních problémech v okamžiku blížících se komunálních, senátních a s největší pravděpodobností i sněmovních voleb. Cíle zkrátka bude dosaženo jiným prostředkem. Separátní mat pro KDU-ČSL už ale zřejmě hrozil před pár tahy. Tím, co Miroslav Kalousek udělal, možná oddálil vyřazení ostatních (včetně případně budoucích...) stran. Osobně nepochybuji, že kdyby svůj pokus nepodniknul, k změně volebního systému by skutečně došlo. V tom mluví pravdu. Potom šach mat a sbohem pluralito. Žádné otevřené dopisy, dušování se a nevím co ještě mě nepřesvědčí o opaku. Přesto se domnívám, že Miroslav Kalousek není tímto omluven (a proč, to jsem se pokusil popsat ve zmíněném pátečním textu...). Příslušná situace totiž samozřejmě má svá čestná principiální řešení. Ta jsou však velmi obtížně realizovatelná pro někoho, kdo v okamžicích, kdy to pro něj bylo výhodné, rád na celém systému participoval...

Ale dost k lidovcům. Ne že bych si myslel, že nestojí za řeč, protože o nich možná „už neuslyšíme". V každém případě však inkasovali těžkou ránu. Jistě však nejsou bez šance - odstřelit politický subjekt s tak velkou členskou základnou a takovou tradicí není tak snadné. Ale ještě jeden, dva takové údery v kombinaci se stále se zvyšujícím průměrným věkem člena strany a za pár let mohou být hejtmani v Brně a Zlíně jedinými významnějšími představiteli KDU-ČSL v zemi. Nepochybuji, že takový vývoj řada lidí vítá. Já nikoli a myslím si, že zápas, který v nejbližších měsících KDU-ČSL povede, je zároveň zápasem o šanci na zachování politické plurality. Přes všechny chyby, které na lidovcích vidím, jim proto teď hodlám držet palce, aby dokázali celou věc dobře ustát. Myslím, že zatím jdou velmi rizikovou, ale jedinou správnou cestou. Zbývá zodpovědět, kdo je bezprostředním autorem direktu, který k tomu vedl. Jsem přesvědčen, že je to Jiří Paroubek.

Není žádným nováčkem, nebyl jím už když převzal Ministerstvo pro místní rozvoj, udržuje skutečně zvláštní styky (dosáhl podobné úrovně jako svého času jistý Petr Čermák... vzpomínáte?) a co všechno stihl za jeden jediný rok svého premiérování každý vidí. Orientuje se dobře. Přeceňuje ale síly své i svých podporovatelů. Domnívá se totiž, že to bude přirozeně ČSSD, která splní roli té strany „na levici" v touženém systému pouze dvou parlamentních stran. ČSSD v čele s ním pochopitelně. Vždyť také není na obzoru žádný konkurent. Ono ani není proč - hnán touhou po moci, vůbec ne neschopný, vůbec ne hloupý, je užitečným idiotem v čítankovém provedení. Jemu není třeba ani radit, našeptávat... on to skutečně dělá zcela autenticky sám. V tomto slova smyslu je to jeden z mála skutečných politiků v naší zemi (což je jedno z nejsmutnějších zjištění). A věří si. Zdrojem však není adekvátní sebevědomí, ale pýcha, která jej zaslepuje. Na špatné vlastnosti lidí se dá vždy s výhodou vsadit. Je přesvědčen, že v rozhodujících okamžicích udrží na uzdě komunisty. Nevidí, že se podobá Sarumanovi, který si myslí, že Saurona přelstí. (Zní mi v uších ozvěnou: „Gimli, kde jsi, když Tě nejvíc potřebujeme?"... a kde jsi Ty, autore této výzvy, když Tě potřebujeme neméně?)

Pokud bude dosaženo systému dvou stran, ta „vlevo" bude KSC(M). Uvozovky u „vlevo" proto, že termíny pravice, levice, liberální, konzervativní, socialistický... přestanou mít v ČR na parlamentní půdě význam. Mnozí si i oddychnou, neboť politika je přece jenom „dobrá" a „špatná" a oni to nakonec tvrdili už dávno, že... Žádné parlamentní hádanice, bude „klid na práci"... Možná, že to také bude ten okamžik, kdy komunisté obětují svoji tradiční značku a tím se pokusí ošálit ty, kteří (velmi správně) poukazují na velkou sílu symboliky. Je však třeba mít jasně na zřeteli, že ani slovo „komunistická" v názvu zločinecké organizace není cílem, ale prostředkem... cílem je vliv, moc, „dočasně"protáhnout své zlaté časy, alespoň tak nadosmrti, ne-li donekonečna. Čili vzít komunistům ty prostředky, tedy jejich název a symboly, dřív, než se k tomu oni sami rozhodnou, je velmi důležité. Skutečnost, že se hned zhoufují pod jiným názvem, není v této věci platným argumentem. Ostatně soudím, že komunistickou stranu je třeba zakázat.

 

V Brně 28. srpna 2006

 

Jan Kubalčík

místopředseda Konzervativní strany

www.konzervativnistrana.cz