PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

08.08.2013

Autor: Josef Bílek

Gottwald s lidskou tváří?

K aktuální politické situaci


Nejsem politolog (i když tím je dnes kdekdo), politický komentátor, ani prognostik. Ale tentokrát si nemůžu odpustit malé zamyšlení nad současnou situací.

Hlasování o důvěře Zemanově vládě je za námi. Výsledek: vláda důvěru nedostala (což nikdo ani nečekal), ale Zeman vyhrál. Musím se přiznat, že jsem doufal, že „pravice" se tentokrát semkne a stojedničku si udrží. Nu což, opět jsem přecenil náturu českého člověka. ODSku zradili dva poslanci a paní Peake se opět, navzdory svým dřívějším proklamacím, zachovala jako neřízená střela.

Proč říkám, že Zeman vyhrál? Protože dosáhl všeho, co chtěl. Rozložil stojedničku a dosavadní koalici, prakticky zlikvidoval Sobotku a plně ovládl ČSSD, načež si dál může dělat cokoliv, co mu právě bude vyhovovat.

Možnosti jsou různé:

a)         Zemanova (ehm, vlastně Rusnokova) vláda může klidně vládnout v demisi řadu měsíců. Zeman ve Sněmovně jasně řekl, že s druhým pokusem počká, dokud mu pan Ištvan nedoručí na talíři hlavy pár členů Nečasovy vlády. Tím více méně potvrdil, že celý tento tyjátr je vlastně pučem, zorganisovaným jemu nakloněnými složkami represivního aparátu státu. A bude-li to nutné, zahraje jakési divadlo s druhým pokusem, to pro něj nebude problém.

b)         ČSSD (rozuměj Sobotka), TOP 09 a pár dalších straší rozpuštěním Sněmovny a předčasnými volbami. Ovšem to se stane pouze v případě, že to bude Zemanovi vyhovovat. Osobně o tom pochybuji. Pro Zemana je lepší, když dostane co možná nejvíc času na to, aby dosáhl dalších ze svých cílů. ČSSD o předčasné volby taky moc nestojí, proto si myslím, že Zeman dosáhne toho, aby dostatečná část jejích poslanců pro rozpuštění Sněmovny nehlasovala.

c)         Dojde-li přeci jenom k rozpuštění Sněmovny, pak se Zeman soustředí na to, aby volby vyhrála ČSSD. Sobotka je už nyní jenom loutkovým lídrem, skutečné otěže má v ruce Hašek, za vydatné pomoci dosavadního spojence Sobotky, Jeronýma Tejce. Dovedu si klidně představit, že budoucím premiérem bude Hašek, Tejc ministrem vnitra (prý má o tento post velký zájem) a že Sobotka po volbách rezignuje na funkci předsedy a bude odeslán na „odpočinek" do Bruselu (může být rád; není to tak dávno, co by ho pověsili). Do parlamentu (a tím také do vlády) se dostane SPOZ, která obsadí ostatní silová ministerstva, s jedním či dvěma okrajovými posty pro další satelitní subjekty (Babiš, lidovci, ...?). Zaplať pánbůh aspoň za to, že přestaneme na svých obrazovkách vídat Víta Bártu a Karolínu Peake. J

d)         Co se týče komunistů, nemyslím si, že je Zeman vezme do vlády, to by bylo těžko stravitelné sousto. Ale jejich tichou podporu přivítá a odmění se jim vlivnými posty v parlamentních výborech a dozorčích radách státních a polostátních podniků.

Výsledkem toho všeho bude, že národ bude jásat. Skuteční i domnělí „kmotři", a s nimi další hanební buržousti, půjdou za mříže, a lid dostane chléb a hry. Rusové dostanou Temelín a silný ekonomický vliv, aniž bychom kvůli tomu museli vystoupit z EU. Svoboda a demokracie budou pošlapány, ale Zeman bude hrdinou dne - novodobým Gottwaldem s lidskou tváří.