PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

04.04.2013
Kategorie: Bezpečnost

Autor: Martin Rejman

Dopis ve věci BIS

premiéru Nečasovi. Reakce pana premiéra dole v přiloženém souboru.


Praha 13. února 2013

Vážený pane premiére,

pořad ČT1 Rub a líc tajných služeb, odvysílaný 4. února t. r., se m. j. zabýval  činností BIS. V souvislosti s ní zazněla závažná sdělení zejména od bývalého ředitele BIS Jiřího Růžka a tří bývalých předsedů vlády - Miloše Zemana, Jiřího Paroubka a Vladimíra Špidly. Pan Jiří Růžek si stěžoval, že poznatky BIS, předávané vládě, nejsou dále používány k vyvozování důsledků proti pachatelům závažných hospodářských deliktů. Pan Vladimír Špidla řekl, že se zprávami BIS zabýval a ve 3 (sic!) případech konal. Ostatní dva bývalí premiéři práci BIS zlehčovali a ironizovali; zejména pan Zeman, s bohorovností sobě vlastní, prohlásil, že šlo o drby... Od příští hlavy státu je to skutečně nebezpečné mínění o službě, která zajišťuje bezpečnost státu.

Bylo by na místě se ptát, proč tedy daňový poplatník zpravodajské služby platí. Ale důležitější je ptát se, jak to, že vlády s poznatky tajných služeb nepracují, nedávají podnět ke stíhání orgánům činným v trestním řízení, ptát se, jak se řeší, resp. proč se neřeší dlouhodobě opakované upozorňování BIS, že do státní správy a hospodářské sféry pronikají ruští agenti. Ti sice asi většinou mají diplomatické krytí, ale není známo, že by byl někdo z nich zatčen, odsouzen nebo vyhoštěn. Ovšem někdo jim musí předávat informace, a jsou to naši občané, dopouštějící se špionáže proti vlastní zemi. Ignorování poznatků BIS a nepřijímání adekvátních opatření způsobuje desilusi těch příslušníků BIS, kteří jsou oddanými služebníky demokracie, dokonce jejich odchod ze služby, nebo jejich kriminalizování (případy bývalých důstojníků BIS Romana Hrubanta a Vladimíra Hučína mluví za všechno).

Také v pořadu ČT Otázky Václava Moravce z 10. února t. r., v části věnované fotovoltaice, prohlásil bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík, že BIS upozorňovala na vliv zájmových skupin při ovlivňování zákonů a vyhlášek, které vedou k neúměrnému zdražování elektrické energie díky nastavení nevýhodných podmínek odběru elektřiny z těchto zdrojů, a zdůraznil, že je nutno odkrýt vlastníky těchto elektráren a jejich propojení s některými politiky. Veřejnost očekává, že se tak stane. 

Jistě víte, vážený pane premiére, kdo byl za kampaní proti americkému radaru, kdo zastupuje zájmy ruských plynárenských a ropných společností a kdo lobbuje proti účasti americké společnosti Westinghouse na dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Doufám a věřím, že Vaše vláda a Vy osobně se zasadíte o to, že  poznatky BIS o bezpečnostních rizicích i ekonomických ztrátách pro naši zemi, z této situace vyplývající, budou důsledně využity k jejich eliminování.

S díky, s úctou,

Martin Rejman

předseda Konzervativní strany