PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

30.04.2009

Autor: Konzervativní strana

Diverzifikace surovinových zdrojů České republiky

Tisková zpráva k možnosti diverzifikovat surovinové zdroje České republiky.


V Praze dne 30. dubna 2009

 

8. května 2009 se v Praze uskuteční summit „Jižní koridor - nová hedvábná stezka“ a to za účasti představitelů zemí ležících na trase plánovaného plynovodu Nabucco, států Kaspického regionu, které patří mezi největší vývozce zemního plynu a ropy, tedy Azerbajdžánu, Kazachstánu a Turkmenistánu i zemí tranzitních jako je Gruzie a Turecko. Alternativou je Kremlem propagovaný plynovod South Stream. Plynovod South Stream má přivést do Evropy opět ruský plyn, ale jinou cestou než přes Ukrajinu.

Konzervativní strana je přesvědčena, že pád vlády a následný spěch prezidenta ČR Václava Klause s ukončením činnosti vlády premiéra Topolánka poškodil zájmy naší země. Prezident bude mít za dané situace podstatně větší možnost, buď sám, nebo prostřednictvím „úřednické vlády“ (připomeňme, že k návržení Jana Fischera na předsedu vlády se dnes nikdo nehlásí...) výše uvedené důležité jednání ovlivnit, než by tomu bylo za stavu panujícího před vyslovením nedůvěry vládě premiéra Topolánka. Václav Klaus je přitom dlouhodobě znám svými prokremelskými postoji.

Každý z obou projektů vyžaduje investice v řádu stovek miliard Kč. Projekty si přitom vzájemně konkurují a je málo pravděpodobné, že by mohly být oba realizovány. Je ovšem zřejmé, co je v zájmu České republiky: realizovat plynovod Nabucco a tím diverzifikovat naše potenciální energetické zdroje. Naopak v zájmu Kremlu je zabránit takové divezifikaci a udržet si vůči nám i ostatním evropským zemím postavení co nejvíce blízké monopolnímu a posílit tak energetickou a tím i politickou závislost na Ruské federaci.

Konzervativní strana proto vyzývá poslance a senátory Parlamentu České republiky a širokou veřejnost, aby toto klíčové jednání bedlivě sledovali a apelovali na zástupce České republiky na tomto jednání, aby v zájmu energetické bezpečnosti České republiky a našich evropských spojenců podpořili diverzifikaci a nižší závislost ČR na Ruské federaci, tedy aby co nejrozhodněji prosazovali realizaci plynovodu Nabucco. Konzervativní strana tak tímto činí.

 

Konzervativní strana

www.konzervativnistrana.cz

 

Za správnost vyjádření zodpovídá kancléř Martin Rejman.