PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

11.04.2002
Kategorie: Právo

Autor: Jan Kubalčík

Byl jsem slepý...

Pětiprocentní volební bariéra a dvoukolový systém


Uzavírací volební klauzule - u nás 5% - má své výhody i nevýhody. Za dvě nejpodstatnější nevýhody považuji jednak přílišnou uzavřenost politického spektra v době, kdy se naše demokracie sotva nadechla (a už zase spokojeně zahnívá v konkurenci necítících parlamentních lavicích...), jednak efekt "samo-naplňujícího se proroctví", kdy občan-volič raději ze strachu před propadnutím hlasu nevolí tu stranu, která se mu programem a kandidáty nejvíce zamlouvá, ale tu, která je z těch, o kterých si myslí že do zastupitelského sboru jistě projde, nejmenším zlem. Výhodou je pak - velmi zjednodušeně - to, že politická (parlamentní) scéna není přesmíru roztříštěná a snadněji se sestavují potřebné většiny (což však jen usnadňuje práci zastupitelům - poslancům samotným, ale budiž...).

Stále si myslím, že 5% bariéra má být odstraněna. Ale připouštím, že je to poněkud extrémní a ztrácí se tím ona popsaná výhoda (která, to přiznávám, dává jakousi větší šanci na stabilitu...). Uvažme tedy její ponechání (osobně bych doporučoval snížení tak na 3% - na komunální úrovni však samozřejmě uvést do původního stavu, tedy odstranit).

Nyní se tedy musím přiznat k oné slepotě, která pominula až nynějším podrobnějším sledováním současných voleb v Maďarsku (doufám, že vítězství socialistů bude odvráceno). Pro někoho to bude možná banalita, kterou si dávno uvědomoval - pro mne to však má charakter Kolumbova vejce. Jde o dvoukolový poměrný systém, kdy v prvním kole voliči rozhodnou pouze o tom, která strana překročí onu uzavírací klauzuli a tak se jistě do parlamentu dostane. V druhém kole pak volí už jen z těchto. V prvním kole tedy beze strachu volí tu stranu, která se mu zdá skutečně nejlepší bez jakékoli psychologické bariéry. Druhé kolo mu dává záruku, že jeho hlas se uplatní a nedojde k nějakému jeho přerozdělení. Výhoda uzavírací klauzule zůstává přitom bezesporu zachována.

Ano, je to jistě dražší. To však demokracie bývá (za toto klišé se omlouvám - ale ona je to pravda...). Nestojí však za to jednou za 4 roky (v případě řádných voleb) trošku připlatit za zvýšenou šanci, že velcí a mocní dostanou konečně nějakou veš do kožichu, kterou sice hravě přehlasují, ale bude křičet tak, že některé kulišárny ani nezkusí? Myslím, že ve výsledku by se ušetřilo...

 

V Brně 11. dubna 2002

 

dr. Jan Kubalčík

Místopředseda MS Konzervativní strany Brno

www.skos.cz