PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

05.06.2000

Autor: Jan Kubalčík

Ad "Procházka o volebním poločasu"

Reakce na článek pana Viliama Bucherta "Procházka o volebním poločasu" uveřejněný v Mladé frontě DNES 2.6.2000 na str. 8.


Na následujících řádcích se pokusím obhájit tvrzení, že autor článku téměř vzorově dokumentuje určitý druh schizofrenie jisté části české společnosti.

Těžištěm textu je rozbor nemohoucnosti a programové impotence aktuálně parlamentních politicých stran. K tomu snad jen pár poznámek. Myslím, že odstavec věnovaný ČSSD nemá smysl komentovat - vládní strana je příliš snadný fackovací panák, než aby se dalo něco pokazit. Autor se však jako jeden z mála dobral již velmi dlouho patrných faktů, že ODS není pravicovou stranou a US sama neví, čí je. Na druhé straně je v jedné řadě s demokratickými stranami uvedena KSČM, čímž je čtenáři podsouváno (věřím, že nechtěně) její samozřejmé právo na existenci.

V části věnované KDU - ČSL začíná být patrný autorův zkrat. Zatímco u všech výše uvedených subjektů rozebíral myšlenkovou nedostatečnost, u "lidovců" již přechází k jiným kritériím. Kritika neschopnosti oslovit voliče je již diametrálně odlišného druhu. Tato může být způsobena mnoha faktory, z nichž pouze jeden může (ale nemusí) být "myšlenkové prázdno".

Zmatení vrcholí v závěru. Zde již autora pranic nezajímá kvalita myšlenek. Na příkladu čtyřech mimoparlamentních stran (mezi které nepřesně řadí i ODA a DEU) hovoří již pouze o jejich zanedbatelném vlivu. Chápu, že se nelze probírat celou plejádou politických trpaslíků. Přesto mě však takové zjednodušení znepokojuje (zde je na místě se přiznat, že nejsem ani v nejmenším nestranný). Na povrch vyvěrá autorovo chybné vidění v celé své kráse. Zařadil se do jednoho šiku s těmi, kteří se točí v myšlenkovém kruhu - informovat má smysl pouze o tom, co má šanci na prosazení a na prosazení má šanci pouze to, o čem je veřejnost informována. Nerelativizovaná pravda se v takovém kolotoči vytratí jako pára nad hrncem. Tyto eskapády navíc vzbuzují dojem, že přeci musí přijít nějaký výjimečný nápad - nějaká bomba, která skokem vyřeší značnou část neduhů. Nic takového nemůže přijít. Vzbuzování marných nadějí je trestuhodné nejen v mezilidských vztazích. A kdyby přece, půjde opět o utopii, za jejíž naplňování bychom (po kolikáté už?) zaplatili krutou daň. V dnešních dnech se nám míchá všelék v podobě nového volebního systému...

 

Brno 5.6.2000

 

Jan Kubalčík

místopředseda Strany konzervativní smlouvy